Projde návrh zákona o asignacích?

18.01.2002 | , Finance.cz
DANĚ


Poslanci Unie svobody  Monika Mihaličková a Zdeněk  Kořistka  předkládají Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR návrh zákona o rozpočtovém určení výnosů daně z příjmu fyzických osob pro dobročinné účely tzv. Zákon o asignacích.

Hlavním smyslem Zákona o asignacích je zásadním způsobem podpořit rozvoj a fungování celého neziskového sektoru v České republice. Podle předběžného odhadu předkladatelů by se  díky tomuto zákonu mohl zvýšit objem prostředků plynoucí do neziskové sféry až dvojnásobně oproti současnému stavu.

Přijetí Zákona o daňových asignacích umožní všem občanům - poplatníkům daně z příjmu fyzických osob (jak samostatně výdělečným, tak těch, kteří mají zaměstnavatele), darovat část této daně na podporu činnosti neziskových organizací (občanských sdružení, obecně prospěšných společností, nadací a nadační fondů) či na podporu škol, včetně škol vysokých a univerzit. Příjemci  tohoto daru budou moci být také zdravotnická zařízení, ale i kulturní instituce zřizované státem či kraji.

Návrh Zákona o asignacích vychází z maďarské právní úpravy. Umožní rozhodnout o darování nejvíce 7%  daně z příjmu ve prospěch oprávněného příjemce. Nejnižší výše daru musí být 500,-Kč.
Výsledný dopad pro státní rozpočet odhadujeme na 2 až 3 miliardy korun ročně. Dopad na rozpočty obcí a krajů se nepředpokládá.

Oprávnění příjemci budou muset splňovat určité podmínky, jako je například dvouletá registrace, nesmí mít žádné daňové nedoplatky, dluhy na sociálním a zdravotním pojištění apod. Organizace uvede účel, na který bude případný dar použit a pokud tento dar nevyčerpá do dvou let  nebo jej použije v rozporu se stanoveným účelem, bude muset tuto částku vrátit zpět státu. Dar bude muset organizace samozřejmě řádně vyúčtovat a předložit vyúčtování příslušnému finančnímu úřadu.

Domníváme se, že přijetím tohoto návrhu zákona umožníme zlepšit  nejen postavení neziskového sektoru u nás a ostatních organizací a institucí, které vnímáme jako obecně společensky prospěšné, ale umožníme každému občanu zapojit se do veřejného života tím, že sám rozhodne o tom, kam bude směřovat alespoň malá část jeho daní, které každoročně odvádí státu.
  
     
Monika Mihaličková, poslankyně PSP ČR
Zdeněk Kořistka, poslanec PSP ČR

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ