Krize v Argentině se prohlubuje

18.01.2002 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Ani výměna několika prezidentů Argentině nepomohla a včera podal svou demisi i prezident argentinské centrální banky. Současná vláda však zatím tuto informaci nepotvrdila.

Ani výměna několika prezidentů Argentině nepomohla a včera podal svou demisi i prezident argentinské centrální banky. Současná vláda však zatím tuto informaci nepotvrdila. Bankovní sektor Argentiny se pohybuje na hranici zhroucení. Asi před dvěma týdnu došlo k 29 procentní devalvaci její měny.
Současně vláda zavedla řadu omezení týkající se manipulace s penězi. Platí několik omezení na výběr peněz z bankomatů a na některé další transakce. V praxi to znamená, že obyvatelé mohou svoje peníze vybírat pouze o určitého limitu, což se jim samozřejmě nelíbí.
Jednu krizi ekonomiky již Argentina zažila v osmdesátých letech, kdy inflace vystoupla až na 5000 procent. Vláda tehdy situaci řešila pevným kursem pesa k dolaru. Od roku 1991 je tedy každé peso kryto jedním americkým dolarem.
A nyní do začátku roku má  Argentina duální režim devizového kurzu. Znamená to, že existuje pevný kurs 1,40 pesa za dolar, který platí pro ekonomické transakce. A pro obyvatele platí volně plovoucí kurs, podle kterého je ke koupi jednoho dolaru potřeba až 1,95 pesa.
Prezident centrální banky je tedy pro ni velice důležitý, protože argentinská centrální banka má teď pravomoc kontrolovat a usměrňovat měnovou politiku v zemi.

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ