Růst je ohromující, ale rizika trvají

29.01.2002 | , Reuters
ÚČTY A SPOŘENÍ


Analytici předvídají silný růst bank také v souvislosti s očekávaným vstupem uvedených zemí do EU.

Analytici předvídají silný růst bank také v souvislosti s očekávaným vstupem uvedených zemí do EU. Ve snaze adaptovat se na příchod movité západní konkurence se banky pokusí zaplnit všechny mezery na rozvíjejícím se retailovém trhu.

Státy jako Maďarsko, Slovensko, Polsko a Česko by se mohly v příštích letech pochlubit solidním hospodářským růstem v příznivém inflačním prostředí, což je pro investory příslibem slušných zisků. "Růst čistých příjmů v bankovním sektoru střední a východní Evropy odhadujeme na 28 procent," uvádí zpráva CA IB Securities. Někteří analytici však varují, že by poslední růst bankovních titulů mohl být předčasný, založený jen na pozitivním očekávání.

"Je třeba si prostudovat (loňské) výsledky a přesvědčit se, že na tom byly skutečně tak dobře, jak jsme doufali. To se týká hlavně poplatků a bankovních provizí stejně jako slibovaného snižování nákladů," poznamenal nejmenovaný analytik. Hospodářské výsledky bank budou známy během února.

 Pozornost na sebe přitáhnou především údaje Komerční banky, již šestý měsíc ovládáné Société Générale, a především míra expozice banky v dluhových instrumentech CDO ve Spojených státech. Polská BRE by zas měla osvětlit případné důsledky bankrotu hrozícího telekomunikačnímu a energetickému koncernu Elektrim. BRE drží v Elektrimu 20 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ