Co týden dal?

30.01.2009 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Hypermarkety a diskontní prodejny zvýšily v loňském roce tržby, obchodníci více a více využívají krize pro reklamní účely, zahraniční průmyslové společnosti zveřejňují propady svých zisků, to a mnohem víc přinesl tento týden.

Posledních 7 dní ve světě

  • Rakousko se nechystá letos plně otevřít svůj pracovní trh lidem z nových členských států EU a bariéry zachová až do konce dubna 2011. Po jednání s českým premiérem Mirkem Topolánkem to prohlásil rakouský kancléř Werner Faymann. Češi a občané dalších unijních nováčků musí mít v Rakousku pracovní povolení. Svůj trh práce si chrání i Německo, Dánsko a Belgie.
  • Americká centrální banka (Fed) ponechala úrokové sazby beze změny na rekordním minimu nula až 0,25 procenta. Naznačila rovněž, že sazby po určitou dobu v blízkosti nuly zůstanou. Současně přislíbila, že v boji s finanční krizí učiní vše, co je v jejích silách. Banka po skončení svého dvoudenního zasedání uvedla, že ekonomika Spojených států nadále oslabuje.
  • Kvůli ekonomickému poklesu způsobenému finanční krizí by do konce letošního roku mohlo po celém světě zaniknout ve srovnání s koncem roku 2007 až 51 milionů pracovních míst. Globální míra nezaměstnanosti by se tak zvýšila na 7,1 procenta z 5,7 procenta předloni. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila Organizace spojených národů. Podle nejoptimističtějších odhadů Mezinárodní organizace práce, která působí v rámci OSN, přijde o práci 18 milionů lidí, a míra nezaměstnanosti by tak činila 6,1 procenta.
  • Evropská komise schválila poskytnutí 25 milionů eur (zhruba 690 milionů korun) na rozšíření zásobníků na zemní plyn v Česku. Peníze pocházejí z neutracených prostředků z loňského rozpočtu Evropské unie. Celkem by mělo do energetiky putovat 3,5 miliardy eur (téměř 100 miliard korun), především pak na propojení energetických sítí mezi státy. Zhruba 250 milionů eur (asi 6,9 miliardy korun) z této částky by mělo jít i na výstavbu plynovodu Nabucco, který má přivést plyn ze střední Asie do Evropy mimo území Ruska a Ukrajiny.
  • Index spotřebitelské důvěry ve Francii v lednu stoupl na minus 41 bodů z prosincových minus 44 bodů, ukázala ve středu data statistického úřadu INSEE. Analytici oslovení v průzkumu Reuters čekali v průměru pokles ukazatele na minus 45 bodů.
  • Japonské elektronické společnosti se nyní potýkají s poklesem spotřebitelské poptávky v důsledku zpomalení světové ekonomiky. Největší japonský výrobce elektroniky Hitachi oznámil, že zruší zhruba 7000 pracovních míst. Dodal, že očekává celoroční čistou ztrátu 700 miliard jenů (170 miliard korun). Japonský elektronický konglomerát Fujitsu ohlásil čtvrtletní provozní ztrátu 25,2 miliardy jenů (šest miliard korun). Čistá ztráta předního japonského výrobce počítačů a elektronických součástek NEC se v samotném třetím finančním čtvrtletí zvýšila na 130 miliard jenů.
  • Společnost Hewlett-Packard s.r.o. plánuje uvést v nejbližší době na český trh notebook, který vydrží na jedno nabití baterie fungovat 24 hodin. Počítač je totiž vybaven nízkoenergetickým displejem s technologicí Illumi-Lite a rozšiřující vysokokapacitní dvanáctičlánkovou baterií.
  • Kabinet německé kancléřky Angely Merkelové schválil nový soubor opatření na podporu ekonomiky v rekordním objemu 50 miliard eur (asi 1,4 bilionu Kč). Vláda také schválila doplňkový rozpočet, z něhož bude pomoc ekonomice financovat. Objem doplňkového rozpočtu se pohybuje v desítkách miliard eur.
  • Za viníka sporu, kvůli němuž na Slovensko a do dalších zemí Evropské unie téměř dva týdny v lednu neproudil zemní plyn, šéf Gazpromu Export Alexandr Medveděv označil Ukrajinu. Medveděv je pro mimosoudní řešení, protože Gazprom prý neměl možnost dodávat plyn do Evropy.
  • Mezinárodní měnový fond opět snížil odhad růstu globální ekonomiky. Za dalším zhoršením výhledu stojí vývoj hospodářských podmínek ve světě, který se rovněž zhoršuje. "(Prognózu) na rok 2009 budeme revidovat do pásma 1,0 až 1,5 procenta, což je výrazná změna," sdělil činitel na konferenci ve Spojených arabských emirátech.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte polovinu měsíčního příspěvku zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden

Knihkupectví on-line!
Nevíte si rady s účetnictvím? Potřebujete poradit ohledně daní, ekonomie nebo práva? Odborné knihy které vám pomohou je možné objednat on-line v našem Prodejním centru se slevou ve výši 10 %. Knihy vám budou zaslány na dobírku nebo je možný osobní odběr na pobočce v Praze. V případě objednávky na právnickou osobu zvolte úvěrovou fakturu.

 

Posledních 7 dní doma

  • Ceny pohonných hmot sledovaný Českým statistickým úřadem změnily směr a v uplynulém týdnu mírně klesly. Cena litru nejprodávanějšího benzinu Natural 95 u tuzemských čerpacích stanic v průměru klesla o 14 haléřů na 23,80 koruny. Motorová nafta zlevnila o 34 haléřů na průměrných 25,14 Kč za litr.
  • Zadlužení českých domácností u bank a finančních institucí se během prosince zvýšilo o 12,11 miliardy korun na 877,50 miliardy Kč. Za posledních 12 měsíců domácnosti zvýšily své zadlužení o více než 151 miliard Kč.
  • V Česku přibývá obchodníků, kteří se v souboji o zákazníky snaží využít i sílící obavy lidí z dopadů světové finanční krize na jejich peněženky. Krize se proto v posledních týdnech skloňuje nejen v reklamních letácích obchodních řetězců, ale někteří obchodníci zahájili i speciální marketingové aktivity, jejichž ústředním motivem jsou slova krize a úspory.
  • Deseti největším obchodníkům loni vzrostly tržby na 312,2 mld. Kč. Nejvíce v roce 2008 utržily hypermarkety Kaufland a diskontní prodejny Lidl, které patří do německé obchodní skupiny Schwarz. Druhá pozice připadla obchodnímu řetězci Tesco a na třetí skončila společnost Ahold, která provozuje hypermarkety Hypernova a supermarkety Albert. Předběžné údaje zveřejnila analytická firma Incoma Research a časopis Moderní obchod.
  • Na 42 procent menších podniků ohlásilo v lednu více než 30procentní propad počtu zakázek, dalších 39 procent firem mělo jejich úbytek mezi 16 až 30 procenty. Malé a střední podniky se podle něj cítí být nejvíce ohroženými subjekty v současné hospodářské krizi. Předseda Asociace malých a středních podniků (AMSP) Břetislav Ošťádal poukázal právě na prudký pokles zakázek, který přivádí mnohé podniky až k bankrotu. AMSP se proto obrátila s návrhem podpůrných opatření na premiéra Mirka Topolánka, vládu a Národní ekonomickou radu vlády.
  • Tuzemští motoristé vyřadili v prosinci z registru vozidel 65.000 aut, což je o 548 procent více než na konci roku 2007. Důvodem bylo chystané tažení proti neplatičům povinného ručení i zaváděné ekologické poplatky za registraci staršího auta. Majitelé nepojištěných aut musí od ledna za každý den platit příspěvek do garančního fondu pojišťoven. Ten se u běžných osobních vozů pohybuje od 50 do 70 korun za den.
  • Vláda rozhodla převést všechny rezervní fondy jednotlivých kapitol v objemu více než 40 miliard korun do příjmové části státního rozpočtu. Těmito prostředky byly posíleny oblast rozvoje venkova, oblast vysokého školství a prostředky Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu. Peníze vláda využije i na snížení schodku rozpočtu.
  • Souhrnný ukazatel důvěry se ve srovnání s předchozím měsícem snížil o 3,2 bodu, když důvěra spotřebitelů klesla o 4,8 bodu a důvěra podnikatelů o 2,8 bodu. Meziročně důvěra v ekonomiku klesla o 30,8 bodu. Důvěra spotřebitelů klesla o 15 bodů a důvěra podnikatelů je nižší o 34,7 bodu, uvedl ČSÚ. Ze šetření mezi spotřebiteli v lednu vyplynulo, že pro příštích 12 měsíců očekávají zhoršování celkové ekonomické situace a nepatrné zlepšení své finanční situace. Opět se v lednu oproti minulému měsíci zvýšil podíl těch, kteří očekávají zvýšení nezaměstnanosti. Počet dotázaných, kteří mají v úmyslu spořit, se také opět snížil.
  • České domácnosti ve třetím čtvrtletí loňského roku platily nejvíce za bydlení a energie s ním související, což jim ukrojilo z rozpočtu 20,1 procenta. Na druhé místo v nejnákladnějších položkách se s podílem 19,8 procenta vrátily potraviny a nealko nápoje, které zdražování vyhnalo na čelo ve druhém čtvrtletí. Vyplývá to z poslední statistiky Českého statistického úřadu nazvané Vydání a spotřeba domácností statistiky rodinných účtů. Třetí největší položkou pro domácnosti zůstala doprava. Zde pokračující zlevňování pohonných hmot způsobilo pokles o více než procentní bod na 11,5 procenta.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.


      Posledních 7 dní na našem serveru

      • Připravili jsme pro vás aktuální vzor přiznání k dani darovací 25 5409/1, č.10 včetně přílohy k tomuto daňovému přiznání a dodatku k pokynům.
      • Již pravidelně vám přinášíme zprávy o dění na světových finančních trzích od společnosti Colosseum. Ani rok 2009 nebude výjimkou. I nadále budete mít d dispozici souhrn vývoje na poli akciových trhů, futures a měnových trhů v sekci Komodity a futures na Finance.cz. Stejně jako v předešlých zprávách v aktuálním komoditním outlooku najdete přehled za poslední tři uplynulé měsíce a předpokládaný vývoj do budoucna, zejména pro následující čtvrtletí. 


      Fintriky

      Letos se toho změní víc než dost a výjimkou není ani sociální systém. V naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků, jsme se proto tentokrát zaměřili na sociální dávky závislé na příjmech, sociální dávky nezávislé na příjmech a dávky v hmotné nouzi.


      Anketa

      Díky světové finanční hrozí propouštění prakticky ve všech odvětvích naší ekonomiky. Nejohroženější jsou pracovní místa s nízkou kvalifikací v automobilovém, strojírenském, sklářském a textilním průmyslu. Jak jste na tom vy? Obáváte se o svou práci?


      • Z propuštění strach nemám - 45 %
      • Bojím se, že příjdu o práci - 45 %
      • Propoustění se už bohužel dotklo i mě - 10 %

Autor článku

Karel Pospíšilík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU