Nová hypotéka PROGRES

10.04.2002 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Od 3.dubna  začíná Českomoravská hypoteční banka nabízet nový typ hypotečního úvěru, který má zpřístupnit bydlení většímu počtu rodin. V čem se tato hypotéka odlišuje a pro koho je vlastně určena?

Podstata hypotéky PROGRES je patrná již z jejího názvu. Tato hypotéka nabízí klientovi možnost na začátku splácení hypotéky platit nižší splátky (zhruba o 25% nižší oproti klasické hypotéce). Postupně dochází ke zvyšování splátky, například u milionové hypotéky, jejíž měsíční splátka je nyní kolem 7800 Kč, to znamená začít splácet 5900 Kč a skončit se splátkami ve výši 11500 měsíčně. Tato možnost znamená, že si hypotéku mohou dovolit i rodiny, které by na hypotéku se standardními splátkami neměli dostatek finančních prostředků. Zvyšování splátky v průběhu splácení vychází z předpokladu, že zvýšené splátky budou v budoucnu kompenzovány růstem nominálních mezd.


A pro koho je tato hypotéka určena?
I hypotéka PROGRES je produkt, který je určen mladým. Věk klienta, který žádá o tento hypoteční úvěr musí být  do 36 let. Další podmínky hypotéky PROGRES naleznete přehledně uspořádány v následující tabulce.
 
Podmínky hypotéky PROGRES
 

Věk klienta:

do 36 let

Splatnost úvěru:    

20 let (pevná)

Výše úvěru:

minimálně 200 000 Kč, maximálně 3 000 000 Kč

Splátkový režim:

Měsíčně

Úroková sazba:

pevná na pět let

Výše splátky:

Výše splátky je fixována vždy na jeden rok. Pro následující období se  splátka zvyšuje o pevný koeficient růstu. Po období, kdy se nemění úroková sazba, se nemění ani koeficient růstu.

Zajištění:

hypotéka maximálně na 70 % hodnoty nemovitosti

Čerpání úvěru: 

jednorázové, nebo postupné, avšak vždy bezhotovostní


  
Na co může být hypoteční úvěr PROGRES použit?
Hypotéka je určena na vlastní bydlení klienta. Předmětem hypotečního úvěru může být rodinný dům, stavební pozemek - v případě výstavby nemovitosti na pozemku nebo bytová jednotka.

Pokud by klient chtěl přejít na klasickou hypotéku s anuitními splátkami, může tak učinit při změně úrokové sazby, to znamená vždy po pěti letech.  

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ