Co týden dal?

03.04.2009 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Pokračuje další vlna boje s ekonomickými problémy, ECB snížila úrokové sazby na nové minimum 1,25 procenta, rovněž dojde k navýšení prostředků Mezinárodního měnového fondu o 500 miliard dolarů na celkových 750 miliard.

Posledních 7 dní ve světě

  • Důvěra podnikatelů a spotřebitelů v ekonomiku Evropské unie se v březnu opět propadla, a stanovila tak nový "rekord", přičemž se nachází nejníže od roku 1985. Tempo propadu je ale na rozdíl od předchozích dvou měsíců o něco nižší, což může v současném ekonomickém útlumu značit určité zlepšení. Souhrnný index ekonomické důvěry se propadl o 0,6 bodu na 60,3 bodu v EU a o 0,7 bodu na 64,6 bodu pro eurozónu.
  • Hrubý domácí produkt členů Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj v letošním roce zřejmě klesne o 4,3 procenta. Znamená to výrazné zhoršení výhledu proti předchozí prognóze z loňského listopadu, kdy OECD počítala s poklesem pouze o 0,4 procenta. Prudkému poklesu HDP se nevyhne ani jeden ze tří hlavních hospodářských celků, tedy Severní Amerika, západní Evropa a Japonsko. Eurozóna zaznamená pokles asi o 4,1 procenta a klesat bude i příští rok, i když výrazně méně než letos. V útlumu zůstane příští rok i Japonsko; Spojené státy už by ale mohly začít přecházet z útlumu k růstu.
  • Růst spotřebitelských cen v eurozóně v březnu prudce zpomalil na 0,6 procenta z únorových 1,2 procenta. Březnová statistika inflace nejspíš zvýší pravděpodobnost poklesu úrokových sazeb v eurozóně, protože inflační cíl Evropské centrální banky pro letošek činí dvě procenta, růst cen je však v důsledku globálního hospodářského útlumu mnohem pomalejší.
  • Nezaměstnanost v Evropské unii v únoru citelně vzrostla na 7,9 procenta z lednových 7,7 procenta. Lidí bez práce během hospodářského útlumu přibylo i v eurozóně, kde míra nezaměstnanosti v únoru vzrostla na 8,5 procenta z lednových 8,3 procenta. Ve srovnání se stejným měsícem loňského roku je v evropské sedmadvacítce zhruba o tři miliony lidí bez práce více a v eurozóně o 2,1 milionu.
  • Prodej nových automobilů v Německu se v březnu meziročně zvýšil o 40 procent na zhruba 401.000 vozů díky takzvanému šrotovnému, jež zavedla německá vláda. Oznámil to svaz mezinárodních výrobců automobilů VDIK. Německo je největším automobilovým trhem v západní Evropě. Německá vláda v letošním roce začala vyplácet bonus 2500 eur (téměř 70.000 korun) za koupi nového energeticky úsporného automobilu a sešrotování nejméně devět let starého vozu.
  • Poslední verze komuniké z vrcholné schůzky skupiny zemí G20 vyzývá k navýšení prostředků Mezinárodního měnového fondu  o 500 miliard dolarů na celkových 750 miliard, uvedly ve čtvrtek zdroje z jednání. Prakticky by se tak ztrojnásobily zdroje této globální finanční instituce, jež má nyní k dispozici 250 miliard dolarů. Některé země včetně Japonska a Evropské unie již dříve uvedly, že každá z nich dá 100 miliard dolarů, Spojené státy naznačily, že by mohly poskytnout zhruba stejnou částku.
  • Rada Evropské centrální banky rozhodla snížit základní úrokovou sazbu pro země eurozóny o čtvrt procentního bodu na nové minimum 1,25 procenta. Zklamala tím finanční trhy, které očekávaly hlubší pokles. Snižováním úroků chce ECB přispět k oživení ekonomiky z těžké recese a zlepšit situaci na úvěrových trzích, které jsou od podzimu postiženy hlubokou krizí.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 900 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte celý měsíčního příspěvku zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden

eMAX Plus – výhodný spořící účet!

mBank nabízí běžný účet mKONTO, spořící účet eMAX a nyní přichází s novým spořícím účtem eMAXem Plus. Nejen, že jeho založení i správa je jako u všech účtů nabízených touto bankou samozřejmě bez poplatků, ale s ním také získáte výhodné úročení vkladů ve výši 2,8 % p.a. Účty můžete spravovat on-line a stále máte finanční prostředky kdykoliv k dispozici.

  •  Sjednat eMAX Plus on-line!

 

Posledních 7 dní doma

  • Z Česka odejde už třetí významný investor v krátké době. Společnost Hitachi zavře ke konci března továrnu na plazmové televizory v průmyslové zóně Triangle u Žatce. Ke konci dubna tak přijde o práci všech 800 zaměstnanců. Firma odchod zdůvodňuje propadem odbytu kvůli hospodářské krizi.
  • Česká národní banka uvolní od dubna do oběhu novou pětisetkorunovou bankovku doplněnou o nové a zdokonalené ochranné prvky. Důvodem je zastaralost původní verze bankovky, která ale nadále zůstává v platnosti. Zároveň centrální banka pracuje na vylepšení pětitisícové bankovky, již by chtěla veřejnosti představit ještě letos.
  • Vláda na návrh ministerstva financí schválila návrh na trvalé přeřazení některých služeb s vysokým podílem lidské práce do nižší, devítiprocentní sazby daně z přidané hodnoty (DPH). Týká se to například restauračních služeb nebo kadeřnictví. Cílem změn je udržet zaměstnanost v těchto oborech ohrožených krizí. Návrh vyplývá z nedávné dohody ministrů financí EU; nepřímé daně jsou sladěny na úrovni EU. Nyní se jím budou zabývat poslanci.
  • Bankám a spořitelnám na tuzemském trhu v loňském roce globální finanční krize klesl zisk meziročně o 2,8 procenta na 45,66 miliardy korun. Zhoršení ziskovosti hlásily velké banky a pobočky zahraničních bank, zlepšení naopak vykázaly střední a malé banky a stavební spořitelny. V roce 2007 vykázal český bankovní sektor meziroční růst zisku o takřka 24 procent.
  • Zadlužení českých domácností u bank a finančních institucí během února stouplo zhruba o 12 miliard korun na 896,2 miliardy Kč. Za posledních 12 měsíců domácnosti zvýšily své zadlužení o více než 151 miliard korun. Vyplývá to z údajů České národní banky.
  • Praha je pro evropské podnikatele 19. nejoblíbenějším městem ze 37 zkoumaných měst Evropy. Ukazuje to žebříček ECER (European Cities Entrepreneurship Ranking). V průzkumu, kterého se zúčastnilo takřka 2400 šéfů menších podniků, se ředitelé a manažeři zaměřovali na to, jak jsou v daném místě spokojeni s podmínkami pro podnikání i žití.
  • Zpomalování ekonomiky by podle guvernéra ČNB Zdeňka Tůmy již nemělo pokračovat dosavadním tempem, situace by se měla pomalu stabilizovat. Oživení české ekonomiky je ale závislé na zlepšení situace v zahraničí, uvedl na konferenci Česko-belgicko-lucemburské smíšené obchodní komory. Klíčové podle něj bude letošní druhé čtvrtletí.
  • České domácnosti v posledním čtvrtletí loňského roku nejvíce utrácely za potraviny a nealko nápoje, které tvořily 20,2 procenta jejich výdajů. Druhou nejnákladnější položkou bylo bydlení a energie s ním související s podílem 19,8 procenta. Obě kategorie si prohodily pořadí ze třetího čtvrtletí. Vyplývá to z nejnovější statistiky Českého statistického úřadu nazvané Vydání a spotřeba domácností statistiky rodinných účtů.  

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Byl nyní vhodný čas pro vyslovení nedůvěry vládě?

Poslanecká sněmovna v úterý 24. 3. 2009 vyslovila nedůvěru vládě Mirka Topolánka. Sněmovna vyslovila kabinetu ODS, lidovců a zelených nedůvěru s přispěním čtveřice poslanců, kteří byli zvoleni za koaliční strany. Co si myslíte o tomto kroku? Byla vláda skutečně nedůvěryhodná? A byl tento krok opozice vhodný v současné situaci finanční krize a zároveň v průběhu českého předsednictví EU?


Posledních 7 dní na našem serveru

  • V sekci Komodity a futures v rámci Kapitálového trhu jsme minulý týden rozšířili abecedu Svět derivátů. Nově si tak můžete přečíst o nejobvyklejších komoditách obchodovaných na světových burzách, jako jsou např. zlato, káva nebo ropa.
  • Úrokové sazby spořících účtů pokračují u některých bank v poklesu. Jiné bankovní domy ovšem úroky překvapivě zvýšily, či vypustily na trh nové hráče. Porovnejte si spořící účty v právě aktualizovaném srovnání.
  • Na Finance.cz naleznete každý pracovní den články věnující se jak aktuálním problémům v ekonomice a finančním světě, tak odborným tématům. Nově publikujeme čerstvý článek na Finance.cz i v sobotu.


Fintriky

V naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků jsme se tentokrát věnovali podnikům a finančním produktům. Popsali jsme cash pooling, kterým lze optimalizovat vedení několika účtů zároveň, zaměřili jsme se na platební příkazy a poodhalili jsme některé jejich souvislosti a nakonec jsme popsali základní aspekty práce s finančními produkty zejména z hlediska zajištění.

 
Anketa

Premiér Topolánek v Evropském parlamentu tvrdě kritizoval opatření USA pro boj s ekonomickou recesí. Podle něj jsou obrovské finanční injekce do hospodářství cestou do pekel. Jaký je váš názor na masivní podporu ekonomiky realizovanou americkou vládou?


  • Souhlasím s ní, bez této pomoci se ekonomika neobejde - 24 %
  • Nesouhlasím, povede to k dalším závažným ekonomickým problémům - 76 %

    Autor článku

    Karel Pospíšilík  


    Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

    Průměrné hodnocení: 0
    Hlasováno: 0 krát

    Články ze sekce: MAKRODATA A EU