Stavební spoření a osobní odpovědnost

09.04.2009 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Ochlazování ekonomiky dopadá na stále větší okruh obyvatel ČR a většina lidí očekává, že se situace bude nadále zhoršovat. Hospodaření s financemi tak zasluhuje stále větší pozornost.

Ochlazování ekonomiky dopadá na stále větší okruh obyvatel ČR a většina lidí očekává, že se situace bude nadále zhoršovat. Více než kdy jindy tedy musíme nakládat se svými finančními prostředky zodpovědně a všechna finanční rozhodnutí pečlivě zvažovat. Uložit a zhodnotit své peníze s maximální bezpečností umožňuje třeba stavební spoření. Rovněž, chcete-li například využít současný pokles cen nemovitostí k investici do bydlení, nabízí stavební spořitelny zajímavé úvěry s velkým důrazem na zodpovědné stanovování jejich podmínek.


Stavební spoření - jasný výnos a bezpečí


Možností, kam uložit své peníze, je samozřejmě hodně, ale v dnešní době je nanejvýš vhodné nejdříve zrevidovat uplynulý rok 2008 a udělat si finanční plán na rok 2009 a ideálně i na roky nadcházející. Především pak s ohledem na naše očekávané příjmy a výdaje.

Běžným způsobem spoření jsou termínované vklady, které nám ale po zdanění zpravidla nepokrývají ani inflaci. Tento rok může být sice výjimkou vhledem k pojítku hospodářské recese s nízkou inflací, ale termínované vklady lze doporučit spíše jako krátkodobou (např. roční) možnost. Při investici do podílových fondů je zase potřeba velice pečlivě zvážit, jakého výnosu chcete dosáhnout a jaké riziko hodláte podstoupit. Investování obecně je na rozdíl od spoření spojeno s předem neznámým rizikem a obzvláště v době ekonomické krize není jisté, že i když budete dodržovat celou řadu zásad bezpečného investování, o své vklady nepřijdete.

Vzhledem k nestabilitě trhů způsobené vlivem ekonomické krize se tedy s ohledem na možná rizika jeví jako nejbezpečnější a zároveň velmi výnosný způsob nakládání s finančními prostředky stavební spoření. Zejména pro drobné investory z řad ekonomických laiků je výhodný fixní a předem jasný výnos, jaký právě stavební spoření nabízí.


Stabilní výnos díky státní podpoře


Z hlediska výnosu bychom u stavebního spoření neměli zaznamenat žádné změny, protože není náchylné na výkyvy trhu, a to ani v případě globální finanční krize. Klient stavební spořitelny získá státní podporu i úrok od stavební spořitelny, a jeho výnosy tak budou stabilní. Efektivní úroková sazba se přitom pohybuje někde mezi 6-7 % p. a. Navíc jsou všechny výnosy u stavebního spoření osvobozené od placení daně z příjmu.

Jednou z hlavních výhod stavebního spoření právě v době finanční krize je vysoká bezpečnost vkladů. Stavební spořitelny musí mít ke své činnosti povolení České národní banky, která také dohlíží na jejich činnost. Zároveň se musejí řídit velmi přísnými pravidly, která se týkají umísťování vkladů klientů. Vklady u stavebních spořitelen jsou pojištěny stejně jako vklady v ostatních bankách.


“Zodpovědné úvěry“ stavebních spořitelen


Pro ty, kdo uvažují o úvěru na bydlení, mají stavební spořitelny obvykle celou řadu produktů na výběr. K financování úvěrů používají stavební spořitelny vklady svých klientů, kteří jsou ve fázi spoření, což opět přispívá k bezpečnosti tohoto systému. Princip dospořování u úvěrů ze stavebního spoření navíc zajišťuje vhodné nastavení pro konkrétního klienta vzhledem k jeho finančním možnostem. Není v ničím zájmu, aby si klient vzal úvěr, který pak bude mít problém splácet. Spořitelny proto většinou usilují o obezřetný přístup při poskytování úvěrů a snaží se přecházet vzniku problémů klientů.


Stavební spoření právě nyní


Právě nyní je vhodná doba založit si stavební spoření a naplánovat optimální řešení bytových potřeb vzhledem ke svým finančním možnostem. Všechny stavební spořitelny totiž zatím mají více vkladů než úvěrů, ale tento poměr by se měl pravděpodobně v horizontu přibližně tří let vyrovnat. Potom si budou stavební spořitelny na úvěry pro své klienty také půjčovat na mezibankovním trhu a podmínky se tak vyrovnají hypotečním bankám


Autor je ředitel odboru podpory prodeje a vývoje produktů ve společnosti Raiffeisen stavební spořitelna a.s.

 

Autor článku

Karel Pavlík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ