Vyřizujeme doklady: Řidičský průkaz

24.04.2009 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Stále více lidí si nedovede svůj každodenní život bez auta představit. Řadu z nich však čeká povinnost si své řidičské průkazy vyměnit, nebo si obstarat před dovolenou jeho mezinárodní formu.

Ať již v ČR nebo v zahraničí, se bez platného řidičského oprávnění neobejdeme. Dovolená bez možnosti řízení vozidla je pro mnoho lidí nepředstavitelnou. Půjčit si vozidlo a tím získat možnost navštívit více památek či přírodních krás navštívené země není žádným problémem. Jde jen o to mít platný průkaz a v některých zemích se vybavit případně ještě mezinárodním řidičským průkazem.  Podívejte se s námi jak řidičský průkaz získat, vyměnit za nový či v něm udělat změnu údajů. 

Získat řidičský průkaz může občan České republiky od věku 15 let, který je zdravotně způsobilý k řízení motorových vozidel, splní stanovené zkoušky a získá řidičské oprávnění. Žádost o vydání řidičského průkazu vyřizují  místně příslušná pracoviště evidence řidičů obecních úřadů obcí s rozšířenou působností, kde také naleznete formulář žádosti. Tiskopis žádosti není možné kopírovat, přehýbat, zmačkat či jakkoli deformovat, protože pak by byla žádost vyřazena.  K žádosti nezapomeňte předložit doklad totožnosti a jednu barevnou nebo černobílou fotografii (35x45 mm). Řidičský průkaz vám bude vydán do 20 dnů a zaplatíte správní poplatek ve výši 50 Kč.


Nový za starý bez poplatku


Stejně jako se vyměňují staré občanské průkazy za nové vzory,  čeká obdobná výměna také spoustu řidičů, kteří mají řidičský průkaz vydaný před 1.5.2004. Povinnou výměnou tedy v průběhu několika let projdou všechny řidičské průkazy vydané před naším vstupem do EU. Podle informací uvedených na stránkách MDČR by se mělo jednat o cca 2,7 milionů dokladů, které by ve dvou etapách měli být vyměněny do konce roku 2010, resp. 2013.

Povinné výměně tedy podléhají řidičské průkazy vydané:

  • od 1.1.1994 do 31.12.2000, které je třeba vyměnit do 31.12.2010
  • od 1.1.2001 do 30.4.2004, kde je lhůta pro výměnu stanovena do 31.12.2013.

I když se na první pohled může zdát, že na výměnu je ještě dostatek času, číslo počtu průkazů je opravdu velké proto lze doporučit jediné a to nenechávat výměnu na poslední chvíli.K výměně budete potřebovat vyplněnou žádost a jednu fotografii. Řidičský průkaz vám bude vydán do 20 dnů. Výměna starého průkazu za nový je osvobozena od správního poplatku.

Změnu údajů nezapomeňte oznámit! Držitel řidičského průkazu je povinen veškeré oznámit nejpozději do pěti pracovních dnů.  Nový průkaz je vydán do 20 dnů za poplatek 50 Kč, při vyřízení do 5 pracovních dnů poplatku 500 Kč.


Mezinárodní řidičský průkaz


Při cestách autem do zahraničí se často můžete setkat s doporučením, abyste se vybavili  mezinárodním řidičským průkazem. Mezinárodní řidičský průkaz České republiky  je doplňkovým dokladem k národnímu řidičskému průkazu a opravňuje držitele řídit motorová vozidla v zemích mimo Evropskou unii v rozsahu jeho řidičského oprávnění. Tento průkaz však není možné použít pro řízení vozidel na území České republiky. Mezinárodní řidičský je v Česku vydáván ve dvou provedeních - podle vídeňské Úmluvy a podle ženevské Úmluvy o silničním provozu.

Žadatel o vydání mezinárodního řidičského průkazu musí být držitelem tuzemského řidičského průkazu a žádost musí na pracoviště evidence řidičů obecního úřadu podat osobně. K žádosti je nutné předložit také platný řidičský průkaz, občanský průkaz či cestovní pas a jednu barevnou nebo černobílou fotografii velikosti 35x45 mm. Vydání mezinárodního řidičského průkazu probíhá zpravidla na počkání. Za vyřízení žádosti je podle zákona potřeba zaplatit správní poplatek ve výši 50 korun.

 

Při cestování automobilem po Evropě jsou ve všech státech EU platné české řidičské. Pro cesty do ostatních zemí Evropy bývá řidičům doporučováno, aby si nechali vystavit mezinárodní řidičský průkaz.

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU