Září přineslo inflaci na bodě mrazu

24.10.2009 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Inflace v září vykázala nulovou hodnotu, což se stalo naposledy v září 2003, nezaměstnanost asi dále proste… Přinášíme vám přehled ekonomického dění předcházejícího měsíce.


Ceny a inflace v září


Celková hladina spotřebitelských cen v září oproti předcházejícímu měsíci klesla o 0,4 %. Pokles zapříčinilo zejména snížení sezónních cen rekreačních pobytů v oddíle rekreace a kultura. Meziročně zůstaly spotřebitelské ceny na úrovni stejného měsíce minulého roku (meziroční index 100,0 %), což je hodnota zaznamenaná naposledy v září 2003.

Meziroční vývoj ovlivnily zejména ceny v oddíle alkoholické nápoje a tabák, kde došlo ke zmírnění meziročního růstu cen tabákových výrobků na 5,0 % (z 9,3 % v srpnu) vlivem zvýšení cen cigaret v loňském září. Zmírnění cenového růstu nastalo i v oddíle vzdělávání v důsledku nižšího meziměsíčního zvýšení cen v letošním září než v září 2008.

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v září 2,1 %, což je o 0,5 procentního bodu méně než v srpnu 2009.

Vývoj inflace


Poroste dále nezaměstnanost?


Počet nezaměstnaných se v České republice v září přehoupl přes půl milionu, což znamená, že míra nezaměstnanosti stoupla o jednu desetinu procenta na 8,6 % ze srpnových 8,5 %. Ačkoliv počet nezaměstnaných již neroste takovým tempem jako v první polovině roku, během zimních měsíců očekávají analytici nárůst míry nezaměstnanosti až k 10 %.

Počet zájemců o práci, který připadá na jedno pracovní místo činí 12,9. Práce se tak hledá nejhůře za posledních 5 let, protože uvedený počet odpovídá právě úrovni jara 2004. ekonomika stále klesá a bude tedy klesat i nezaměstnanost. Pozitivním signálem je ale rostoucí počet osob, které přecházejí z úřadu práce do zaměstnání, ten je letos nejvyšší za posledních 5 let.


HDP ve druhém čtvtletí


Září také přineslo informace a data o HDP za druhé čtvrtletí. Propad ekonomiky měřený vývojem hrubého domácího produktu se ve druhém čtvrtletí zastavil. Po dvou výrazných mezičtvrtletních poklesech – o 1,3 % v posledním loňském a zejména o 4,8 % v prvním letošním čtvrtletí – HDP ve 2. čtvrtletí nepatrně mezičtvrtletně vzrostl o 0,1 %. Meziročně HDP ve 2. čtvrtletí klesl o 5,5 %, tj. nejvíce za dobu existence samostatné České republiky.


Ceny pohonných hmot dále klesaly


Ceny pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic v uplynulém měsíci dále klesaly a navázaly tak na trend z předcházejících týdnů. Ke konci září tak ceny pohonných hmot klesaly šestý týden v řadě od půlky srpna. Nejprodávanější benzin Natural 95 zlevnil za poslední zářiový týden průměrně o 31 haléřů na 27,76 koruny za litr. Průměrná cena nafty se snížila o 28 haléřů na 25,76 koruny za litr.

Nejdražší benzin byl na konci září v kraji Vysočina, kde se prodával v průměru za 28,12 koruny za litr. O deset haléřů levnější byl litr benzinu ve středočeském kraji s cenou 28,02 Kč. Nejlacinější byl Natural v Ústeckém kraji, kde se průměrně prodával za 27,34 korun za litr. Jen o čtyři haléře dražší byl litr v Jihočeském kraji. Také nafta byla průměrně nejdražší v kraji Vysočina. Zlevnila jen o devět haléřů na 26,38 koruny za litr. S odstupem 12 haléřů Vysočinu následuje hlavní město. Karlovarský kraj se s cenou 25,03 koruny za litr nafty udržel na pozici dlouhodobě nejlevnějšího regionu, a to s odstupem 36 haléřů od druhého nejlacinějšího Jihočeského kraje.

V sekci Kurzy na Finance.cz máte k dispozici mimo jiné aktuální ceny pohonných hmot i jejich historii.

Ceny pohonných hmot

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU