Jednodušší postupy při financování povodňových škod

17.10.2002 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Asociace českých stavebních spořitelen  a její členové zareagovali na situaci nastalou po povodních v České republice velice rychle a flexibilně…

Stavební spořitelny podnikly ihned po ničivých povodních v srpnu kroky k urychlení a zpřístupnění úvěrů pro postižené klienty. Jako humanitární gesto darovaly na různá povodňová konta celkem 13 milionů Kč. Dále se rozhodly při posuzování žádostí o úvěry upřednostňovat klienty, kteří žádají úvěry na obnovu svých povodní poničených obydlí.

Dalším krokem bylo vyčlenění 4,25 miliard Kč na překlenovací úvěry a zároveň vyhlášení mimořádného snížení úrokových sazeb překlenovacích úvěrů, které se nyní poskytují již od 3,5% ročně. Ve snaze zjednodušit administrativu při prokazování účelovosti vynaložených prostředků z poskytnutých úvěrů stavební spořitelny iniciovaly vyjasnění a sjednocení výkladu v otázkách posuzování účelovosti. Ministerstvo financí  České republiky se vyslovilo v dopise zaslaném  Asociaci k těmto návrhům stavebních spořitelen.

Stavební spořitelny budou finanční prostředky při čerpání úvěru převádět bezprostředně a v co nejkratším možném termínu na běžný účet klienta. Použití těchto prostředků podle zákona může klient prokázat až dodatečně  daňovými doklady do výše poskytnutého úvěru. Prostředky z úvěru ze stavebního spoření bude možno použít též na nákup vysoušečů a podobných agregátů v přiměřeném množství. Stejně tak lze podle běžně uplatňovaných pravidel z těchto prostředků financovat bourací a odklízecí práce. Tato zvýhodnění při poskytování úvěrů bude podle vyjádření Ministerstva financí možno uplatnit ještě v průběhu prvního pololetí 2003.

Zdroj: TZ AČSS

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ