Dohoda o hrazení nákladů v souvislosti s tzv. neschopenkami

11.12.2009 | , MPSV
Tiskové zprávy


Ošetřujícím lékařům bude možné proplácet část administrativních nákladů v souvislosti s tzv. neschopenkami. Včera večer se na tom dohodli ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka a ministryně zdravotnictví Dana Jurásková.

Konkrétně půjde o prokazatelně vynaložené náklady na poštovné při zasílání hlášení o vzniku a ukončení dočasné pracovní neschopnosti včetně průběhu jejího trvání. Jedná se o doklady, které ošetřující lékaři posílají orgánům nemocenského pojištění, zpravidla okresním správám sociálního zabezpečení (OSSZ). V praxi to znamená, že tyto administrativní náklady spočívající v zasílání tzv. neschopenek bude hradit Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ). Finanční prostředky dostane z rozpočtu Ministerstva práce a sociálních věcí ČR (MPSV).

Roční výdaje související s touto činností MPSV odhaduje na desítky milionů Kč. Proto, aby bylo možné dohodnutý postup realizovat, musí dojít ke změně zákona o nemocenském pojištění, která se v současné době připravuje.

Od začátku letošního roku do 30. září okresní správy sociálního zabezpečení evidovaly celkem 1 140 260 ukončených pracovních neschopností. Lidé prostonali 57 534 313 dnů, jedna pracovní neschopnost trvala průměrně 50,46 dne. OSSZ v daném období ukončily svým rozhodnutím 831 pracovních neschopností a zjistily 3 147 porušení léčebného režimu.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy