Lidé bez práce mohou využít historicky první Příručku nezaměstnaného v roce 2010

07.01.2010 | , MPSV
Tiskové zprávy


Co dělat při ztrátě zaměstnání, na koho se obrátit, na jaké dávky od státu vzniká nárok nebo jak si najít nové zaměstnání a co všechno je k tomu potřeba. Tyto a další informace přináší publikace „Příručka nezaměstnaného v roce 2010“.

Vůbec poprvé ji vydalo ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). Vyšla v nákladu 100 000 ks a kromě MPSV je dostupná zdarma také na všech úřadech práce v celé České republice a rovněž na okresních správách sociálního zabezpečení, Státním úřadu inspekce práce, Výzkumném ústavu bezpečnosti práce a v Ústavu pro mezinárodněprávní ochranu dětí.

Příručka nezaměstnaného v roce 2010 má podtitul „Informace, které byste měli vědět při hledání práce“. Jak v jejím úvodu říká ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka: „Bojovat s nezaměstnaností je jednou z priorit Ministerstva práce a sociálních věcí a orgánů a organizací v jeho působnosti. Máme proto řadu protikrizových projektů či programů, realizujeme rekvalifikační kurzy, podporujeme tvorbu nových pracovních míst a snažíme se také problémům předcházet. Mimo jiné včasným podáváním ověřených informací.“ I proto MPSV publikaci vydalo. Vše stálo 386 750 Kč včetně DPH, tzn. že jedna příručka vyšla na necelé 4 Kč. Grafickou úpravu a tisk zajistilo Studio REMA ´93, spol. s r.o.

Ukázka z publikace:

2. 2. Co si mám připravit za doklady?

Při první návštěvě na úřadu práce si s sebou vezměte platný občanský průkaz nebo jiný doklad, kterým prokážete svoji totožnost a místo trvalého bydliště. Dále je nutné sebou vzít doklad o ukončení pracovního poměru, u osoby samostatně výdělečně činné potvrzení o době trvání účasti na důchodovém pojištění a o vyměřovacím základu, potvrzení o ukončené náhradní době (návrat z mateřské dovolené, péče o osobu blízkou), abyste mohli být ihned zařazeni do evidence uchazečů o zaměstnání.

Pokud máte k dispozici potvrzení o zaměstnání (zápočtový list) a potvrzení o výši průměrného výdělku nebo evidenční list důchodového pojištění, vezměte si tyto doklady také s sebou. V případě, že uvedené doklady nemáte, je možné na adrese http://portal.mpsv.cz/sz/obcane/formulareobcana použít pro zaměstnavatele formulář potvrzení zaměstnavatele pro účely posouzení nároku na podporu v nezaměstnanosti.

Kromě vytištěné podoby si Příručku nezaměstnaného v roce 2010 lze stáhnout i z webových stránek MPSV, konkrétně z adresy http://www.mpsv.cz/cs/6800.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy