Špatné zprávy ze světa koruně v lednu uškodily

01.02.2010 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Česká měna si v posledních dvou lednových týdnech prošla složitým vývojem. Svůj růst ze začátku roku totiž nedokázala udržet a v posledních čtrnácti dnech poměrně výrazně oslabila.

Jen k euru se koruna během posledních čtrnácti dnů propadla o 1,94 % až na 26,25 Kč, zatímco na páru s dolarem zeslábla dokonce o 4,40 % na 18,75 USD. Co stojí za jejím oslabením? Rozhodně ne zprávy z Česka.

Důvody výprodeje lze naopak hledat daleko za hranicemi České republiky. Na trhy se totiž začala opět vracet nervozita a obchodníci se po delší době znovu odvrátili od rizikovějších měn, za kterou je česká koruna i nadále považována. Není proto náhodou, že společně s korunou v minulých týdnech výrazně oslabovaly i ostatní středoevropské měny, jako jsou polský zlotý a maďarský forint.


Řecko, Čína a opět banky


Nervozita na trhy začala v minulých dnech prosakovat hned ze tří kontinentů. Evropu již delší dobu straší situace v Řecku, kde bobtnající deficity veřejných rozpočtů a nevěrohodná snaha vlády dělat něco s nakupenými problémy, vedou stále k živějším debatám na téma státní bankrot. Neutichající debaty na toto téma mají dramatický dopad nejen na Řecko samotné, ale také na celou eurozónu, která si s problémy Řecka dosud evidentně neví rady. Že se situace nelepší, je přitom jasně patrné z výnosu řeckých státních dluhopisů, který je nyní nejvyšší od vstupu Řecka do eurozóny.

V Asii je naopak tématem číslo jedna Čína a její postupné utahování měnových kohoutků, které by eventuelně mohlo vést až ke splasknutí bubliny na akciovém a především realitním trhu. To by mohlo mít drtivé důsledky na zdraví čínských státních bank, které jen v prvních třech měsících minulého roku rozpůjčovaly tolik, co za celý rok 2008.

Do třetice s důvěrou investorů zatřásly koncem ledna také zprávy o plánované reformě, kterou si pro americké banky přichystal prezident Spojených států Barack Obama. Pokud by jeho návrhy prošly, současný model bankovnictví, kdy mohly banky jak spravovat klientské vklady a poskytovat úvěry, tak provozovat investiční bankovnictví a obchodovat na vlastní účet, bude zrušen. Na to reagovaly akcie největších bank pádem častokrát i o více než 10 %, což poslalo většinu světových burzovních indexů hluboko do červených čísel a oživilo vzpomínky na silné výprodeje ze začátku minulého roku.


Silný dolar potlačil příležitosti k zisku


Pád cen rizikovějších aktiv a korekce na nabobtnalém akciovém trhu naopak vedla k tomu, že se obchodníci začali opět vracet k investicím, o které byl mimořádný zájem v době, kdy krize dosahovala svého vrcholu. Těmi jsou zejména americké státní dluhopisy, jejichž cena začala znovu stoupat a výnosy klesly nejníže od loňského prosince.

V tomto prostředí česká měna mnoho příležitostí k udržení si svých dřívějších zisků nedostala. To platilo dvojnásob na páru s americkým dolarem, který, jakožto tradiční bezpečný přístav, zpevňoval ke všem hlavním světovým měnám s výjimkou japonského jenu.


Kondice české ekonomiky bude pro korunu druhořadým činitelem


I do dalších měsíců to bude velmi pravděpodobně nálada na světových trzích a vývoj averze obchodníků vůči rizikovějším aktivům, který bude mít největší dopad na obchodování s českou korunou. Kondice české ekonomiky proto bude stále spíše druhořadým a krátkodobým činitelem. Pro korunu to přitom nemusí být vůbec dobrá zpráva. 

Největší světové ekonomiky totiž v nadcházejících měsících začnou pravděpodobně pociťovat postupné odeznívání fiskálních a monetárních stimulů, zatímco z finančních trhů by se měl začít vytrácet masivní přebytek likvidity. Koruna, a společně s ní i další měny ve středoevropském regionu, tak mohou přijít o jeden z hlavních motorů, které je hnaly dopředu během druhé poloviny minulého roku.

Autor článku působí jako analytik společnosti X-Trade Brokers. XTB


Autor článku

Jaroslav Brychta  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU