Čína dále zrychluje. Rizika do budoucna jsou však značná

16.02.2010 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Čínská ekonomika zatím oslňuje svým oproštěním se od zbytku světa, který se stále nedokázal vypořádat s důsledky finanční krize.

Z Číny v minulém týdnu přišla další série nových fundamentů, které potvrdily, jak rapidním růstem si tamní ekonomika v poslední době prochází, a že podobným tempem může růst i v nadcházejících měsících. Sílící čínská poptávka a hlad po komoditách totiž způsobily, že se v lednu přebytek obchodní bilance snížil z prosincových 18,4 mld. dolarů na 14,2 mld., což má na svědomí především rapidně rostoucí objem importu.

Ten se meziročně zvýšil o 85,5 %, zatímco export rostl meziročně o 21 %. Oslnivá jsou i ostatní čísla, která v minulých týdnech z Číny přicházela. Tržby z maloobchodního prodeje a průmyslová produkce rostly o 18 %, investice v městských oblastech se zvyšují o 30 % a například čínský automobilový trh svou velikostí již překonal donedávna největší trh světa, kterým byly Spojené státy americké.


Čínská vláda se snaží


Za rapidním růstem Číny však nestojí zázračná odolnost tamní ekonomiky, ale spíše enormní snaha čínské vlády udržet za každou cenu tempo růstu HDP nad 8% hranicí. To se ji v minulém roce podařilo bez větších problémů, a to především prostřednictvím monetární expanze, která přišla poté, co čínská vláda zrušila dřívější úvěrové stropy a přinutila domácí banky rozpůjčovat téměř 10 bilionů čínských juanů (1,5 bln. USD). To je více než dvojnásobek toho, co čínské banky rozpůjčovaly v minulém roce a téměř trojnásobek úvěrů, které rozdaly v roce 2007. To vše uprostřed celosvětové krize a dramatického poklesu světové poptávky, na které byla Čínská ekonomika do značné míry závislá.

Že čínští politici nemají v plánu úvěrovou expanzi jen tak rychle zastavit je jasně patrné také z výsledků, které zveřejnila minulý týden Čínská centrální banka. V prvním měsíci nového roku totiž čínské banky, pod diktátem čínské vlády, rozpůjčovaly dalších 1,4 bilionu juanů, což je téměř tolik, kolik rozpůjčovaly v součtu za poslední čtyři měsíce minulého roku.


Levné peníze teprve ukážou své růžky


Nové peníze však postupem času začínají prosakovat do jednotlivých cen. Překotný růst cen akcií vystřídal prudký růst cen nemovitostí, investiční boom přispěl k výraznému nárůstu importu a růstu cen surovin, díky čemuž se v poslední době začínají zvyšovat také ceny výrobců a spotřebitelského zboží, které mohou začít brzy tlačit výše také ceny práce. Čínské ceny výrobců, které ještě v polovině minulého roku klesaly meziročně o 8 %, tak v lednu stoupají o 4,3 % a jejich růstový trend do dalších měsíců je téměř jistotou. Zrychlovat začínají také ceny spotřebitelského zboží, které v lednu stoupaly v Číně meziročně o 1,5 %.

Tlak na růst cen dříve či později přinutí čínskou centrální banku přiškrtit úvěrové kohoutky a zvýšit úrokové sazby. První nesmělé krůčky nakonec banka uskutečňuje již nyní, když začala se zvyšováním krátkodobých úrokových sazeb a požadavku na povinné minimální rezervy. Právě zde však může nastat problém. Vyšší úrokové sazby totiž v budoucnu mohou prodražit splátky úvěrů a odhalit tak neživotaschopnost investic vzniklých na základě přívalu levných peněz, odkud je již pouze krůček k nemalým problémům uvnitř čínského bankovního sektoru a prudkému přibrzděni hospodářského růstu Čínské ekonomiky.

Ta zatím oslňuje svým oproštěním se od zbytku světa, který se stále nedokázal vypořádat s důsledky finanční krize. Vzhledem k očekávanému růstu nových úvěrů začátkem tohoto roku přitom v podobném tempu může pokračovat i během velké části roku 2010. Zpomalení úvěrové expanze však dříve či později bude muset přijít a až teprve to může začít odhalovat kostlivce, které si svými protikrizovými opatřeními v současnosti čínští politici ukládají do skříně.

Autor článku působí jako analytik společnosti X-Trade Brokers. XTB

Autor článku

Jaroslav Brychta  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU