Úrok Řecku říká, co si o něm myslí trh

26.02.2010 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Vysoký úrok je pro Řecko prvním trestem za jeho obrovské zadlužení. Tím druhým bude velmi pomalý růst jeho HDP, který může trvat i delší dobu.

Řecký premiér mluví, jako kdyby Řecko prohrálo válku a úroky z dluhopisů byly poválečné reparace. Jeho nahlas vyřčené přání, aby si Řecko půjčovalo za stejně nízké úroky jako ostatní země eurozóny, a výzva k útoku proti spekulantům, náklady řeckého dluhu nesníží. Je normální, aby věřitelé chtěli za vyšší riziko i vyšší výnos a spekulanti nevěřili, že ho dostanou. Taková je cena za špatnou vizitku této země.


Trh přísnější než rating


Kdyby si premiér raději přál, aby Řecko platilo stejné úroky jako země, které mají stejný rating, dávala by jeho slova větší smysl. Ratingové agentury, které si za benevolenci v případu Island, vysloužily ostrou kritiku, podruhé nezaspaly. Všechny rating Řecka nedávno snížily. Moody´s na úroveň Polska a Koreje, S&P Mexika a Jihoafrické republiky, Fitch Maďarska, Ruska a Litvy. Odpovědí na horší známku bylo rychlé zvýšení kreditní prémie řeckého dluhu.

Další růst úroku již nesouvisel s ratingem, ale s nejasným výsledkem mezinárodních jednání, zmatenými komentáři politiků a dalším zadlužováním. S horším výhledem přestali spekulanti věřit v úhradu řeckého dluhu a začali sázet na další růst ceny za zajištění proti jeho úpadku. Nyní pohlížejí věřitelé na Řecko mnohem přísněji než na státy se stejným, či dokonce horším ratingem. Aby Řecko své dluhopisy upsalo, musí nabídnout vyšší výnos, než hůře hodnocená Brazílie či Turecko. Za desetiletý dluhopis asi šest a půl procenta, přičemž Turecko najde kupce za šest a Brazílie za necelých pět a půl procenta.

Dráž než Řecko si půjčují jen státy, které patří mezi nenapravitelné recidivisty mezi dlužníky a v moderní historií několikrát zbankrotovaly. Řecko, které prošlo sérií dlouhých krachů naposledy v 19. století, je bez minulosti pochybného dlužníka. Přesto současná riziková prémie Řecka indikuje pravděpodobnost bankrotu asi tak velkou jako riziková prémie Dominikánské republiky, země vespodu ratingových tabulek. Řecko tedy stěží může platit za svoje dluhy stejné úroky jako Německo nebo Francie, když se co do důvěryhodnosti nevyrovná ani státům ve své ratingové kategorií.  


Výrok Řecku nepomůže


Od druhého únorové týdne se o Řecku na chvíli přestalo mluvit. Jeho riziková prémie klesla asi o tři čtvrtě procentního bodu. Nevhodné načasování výroku pana premiéra na dobu relativního klidu možná vyvolá další pochybnosti o schopnostech Řecka splácet svůj dluh. Možná je to signál slabosti a bezradnosti. Nebo za tím není nic, než unáhlený výrok, který zapadne v současné době protitržních nálad, vládních intervencí a zvýšeného úsilí regulovat finanční nerovnováhy.

Ani v kontextu předchozích projevů řeckých představitelů nejde o nic mimořádného. Ministr financí stále vede silácké řeči o nepotřebě finanční pomoci a premiér zase o útoku proti Řecku. Výroky, které nic neřeší a něco maskují, Řecku nepomohou, spekulanty nezastaví a investory neuklidní. Vysoký úrok je pro Řecko prvním trestem za jeho obrovské zadlužení. Tím druhým bude velmi pomalý růst jeho HDP, který může trvat i delší dobu. Uvidíme, jestli investoři, kteří s řeckým dluhem nespekulují, potrestaní nebudou.

Autor je analytikem v Pioneer Investments ČR

Autor článku

Roman Dvořák  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU