Co týden dal?

19.03.2010 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Za loňský rok ubyly v EU zhruba čtyři miliony zaměstnaných, přičemž poslední data ukazují, že počet zaměstnaných i nadále klesá pod tíhou současné hospodářské krize. Více v našem pravidelném týdením přehledu.

Posledních 7 dní ve světě

  • Řecká vláda uvažuje, že se o pomoc v dlužnické krizi obrátí na Mezinárodní měnový fond, protože již ztrácí naději, že by se mohla od summitu Evropské unie 25. března dočkat nějaké konkrétní podpory. Alternativu požádat o pomoc MMF zatím řečtí a evropští představitelé odmítali v obavách, že by to narušilo prestiž EU a eura.
  • Hodinové pracovní náklady v České republice v posledním čtvrtletí loňského roku vzrostly proti stejnému období roku 2008 o 5,4 %. To představuje čtvrtý nejvyšší nárůst v Evropské unii. Vyšší nárůst zaznamenaly v tomto směru pouze Bulharsko + 11,3 %, Rakousko + 6,5 % a Polsko 5,7 %.
  • Čínská ekonomika si v letošním roce zřejmě povede mnohem lépe, než se předpokládalo. Ve své čtvrtletní aktualizaci výhledu čínské ekonomiky to uvedla Světová banka. Ta očekává, že hrubý domácí produkt Číny letos vzroste o 9,5 procenta, zatímco dosud se domnívala, že růst HDP dosáhne 8,7 procenta.
  • Prodej nových osobních automobilů v Evropské unii se v únoru meziročně zvýšil o tři procenta na 974.346 vozů navzdory výraznému poklesu poptávky v Německu. Prodej aut v Německu se kvůli skončení příznivého vlivu šrotovného propadl o téměř 30 procent na 194.846 vozů.
  • Za loňský rok ubyly podle evropských statistiků v EU zhruba čtyři miliony zaměstnaných, tedy 1,8 procenta. O rok dříve jejich počet vzrostl o 0,7 procenta. Data za poslední čtvrtletí ukazují, že počet zaměstnaných i nadále klesá klesá pod tíhou současné vážné hospodářské krize. Propad se však zpomaluje.
  • Ve Spojených státech zkrachovaly další tři malé banky. Počet bankrotů v americkém bankovním sektoru se tak od začátku roku vyšplhal na 30. Regulátoři uzavřeli firmy Park Avenue Bank, Old Southern Bank a Statewide Bank. Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC) nicméně našla kupce pro vklady všech těchto tří bank.
  • Skupina amerických majitelů automobilů značky Toyota svolaných k opravě zažalovala jejich japonského výrobce. Majitelé žádají vrácení peněz za automobily a usilují o odškodné, jež by se mohlo vyšplhat na několik miliard dolarů.
  • Největší německá bankovní skupina Deutsche Bank odměnila osm svých nejvyšších manažerů za loňský přesvědčivý návrat firmy k ziskovosti celkem 39 miliony eur, což byl proti předloňské kompenzaci nárůst téměř na desetinásobek. Generální ředitel banky Josef Ackermann dostal 9,55 milionu eur, a má tak zatím nejvyšší loňský plat mezi předními německými firmami.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 800 Kč.

Tip on-line prodeje pro tento týden

Stavební spoření od Modré pyramidy zdarma!
Smlouvu zdarma, tedy bez poplatku za uzavření získá ten, kdo uzavře novou smlouvu o stavebním spoření s cílovou částkou 200 000 Kč a do konce května vloží alespoň 20 000 Kč, nebo s cílovou částkou 100 000 Kč a vloží do konce května 10 000 Kč. Výhodu v podobě slevy na poplatku získá ale i ten, kdo bude chtít uzavřít smlouvu s jinou cílovou částkou v rozmezí od 100 000 do 400 000 Kč.
Akce platí od 1. 3. do 30. 4. 2010!

 

 

Posledních 7 dní doma  

  • Finanční arbitr obdržel loni 757 podnětů, což byl v meziročním srovnání nárůst o 22 procent. O zahájení řízení rozhodl ve 118 případech, v řadě případů totiž nespadaly podněty do kompetence finančního arbitra. Klienti přitom požadovali po finančních institucích téměř 31,5 milionu korun. Nejčastěji se stížnosti týkaly převodů peněz, úvěrů, pojištění, zneužití platební karty v bankomatu nebo zneužití platební karty u obchodníků v zahraničí.
  • Tuzemská kina v lednu zejména díky filmovému megahitu Avatar vykázala druhé nejvyšší měsíční tržby v historii a v jejich pokladnách skončilo 147,9 milionu korun. Vyšší tržby měla kina pouze loni v červenci, kdy si na účet připsala rekordních 155,5 milionu korun. Při srovnání s předchozími lednovými tržbami kin pak byly ty letošní nejvyšší.
  • Průměrná úroková sazba u hypoték klesla v únoru na nejnižší hodnotu od prosince 2007, a to 5,37 procenta. Banky přesto zaznamenaly meziroční pokles zájmu o hypotéky. Pokles úrokových sazeb podle indexu nejvíce ovlivňují hypotéky s pětiletou fixací, u kterých sazby meziměsíčně klesly o 0,16 procentního bodu.
  • Cestovní kanceláře, agentury a průvodci loni přišli meziročně kvůli krizi o pětinu výnosů, celkem utržili 36,5 miliardy korun. Loni se v České republice prodaly zhruba dva miliony zájezdů, o pětinu méně než předloni. Úbytek klientů zaznamenaly především malé cestovní kanceláře, velké hlásí většinou stagnaci.
  • Celkem dvě třetiny tuzemských firem v letošním roce nezvýší zaměstnancům mzdy. Platy se udrží ve většině podniků na stejné úrovni jako v předchozím roce. Optimistické vyhlídky naznačují, že by v letošním roce mohlo dojít k maximálnímu růstu mezd do tří procent.
  • Česká republika byla v hodnocení evropských zaměstnavatelských svazů vyhodnocena spolu s Dánskem, Německem a Rakouskem jako země nejlépe odolávající dopadům krize. Spolu se Slovenskem, Polskem a Maďarskem se blíží průměrné ekonomické úrovni EU a udržuje si výbornou úroveň vnější konkurenceschopnosti.
  • Státní dluh České republiky se v loňském roce zvýšil o více než 178 miliard na 1,178 bilionu korun. Údaje z počátku ledna na základě metodiky Mezinárodního měnového fondu potvrdilo ministerstvo financí. Na každého Čecha tak připadá dluh přes 112.000 korun.
  • Stavební spořitelny letos do konce února půjčily 8,3 miliardy korun, meziročně o pět procent více.V letošním roce tak zájem o úvěry stavebních spořitelen roste, zatímco loni po celý rok klesal. Tahounem úvěrového trhu byla v lednu a únoru především Raiffeisen stavební spořitelna s nárůstem objemu úvěrů o více než polovinu. 

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Jaké jsou vaše zkušenosti s kreditní kartou?

Používáte kreditní kartu? Jakým způsobem? Narazili jste na nějaké nepříjemnosti, resp. nečekané náklady?



Posledních 7 dní na našem serveru

 

  • V sekci Kapitálový trh můžete shlédnout dvě nová aktuální videa ze světa investování, jejichž autorem je Saxobank. Pustit si můžete také starší videa, která se týkají 10 šokucících předpovědí Saxobank na rok 2010.
  • Vybíráte si nový účet pro své podnikání? Vyzkoušejte náš aktuální přehled devizových účtů a účtů pro svobodná povolání. A pokud hledáte zdroje, jak financovat své podnikání, podívejte se na aktuální srovnání provozních úvěrů.

 


Anketa

Je nejvyšší čas začít vyplňovat přiznání k dani z příjmů, případně přehledy o příjmech a výdajích. Existuje několik způsobů, jak to udělat. Který ze způsobů používáte Vy?

  • Přiznání vyplňuji ručně -  33 %
  • Přiznání vyplňuji ručně a kontroluji ho s Excelem -  15 %
  • Používám jen Excel -  21 %
  • Používám jen programy a aplikace - 30 %

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU