Co týden dal?

26.03.2010 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


V uplynulém týdnu probíhala jednání evropské komise o pomoci Řecku založená na systému dvoustranných půjček zemí eurozóny. Kromě toho by se zapojil i Mezinárodní měnový fond. Více v našem pravidelném týdenním přehledu.

Posledních 7 dní ve světě

  • Portugalský parlament podpořil vládní plán rozpočtových úspor, který má snížit deficit do roku 2013 pod tři procenta hrubého domácího produktu. Menšinoví vládní socialisté jej označují za klíč k odvrácení obav investorů z vývoje veřejných financí země a získali pro něj tichou podporu hlavní opoziční strany PSD.
  • Země eurozóny se dohodly na pomoci zadluženému Řecku. Země platící eurem mu v případě potřeby půjčí a přispěje i Mezinárodní měnový fond (MMF). Řekové by se nejdříve měli obrátit na MMF a teprve poté, pokud by Atény potřebovaly další finanční prostředky, by mu jednotlivé země eurozóny poskytly úvěry. Původní úvahy přitom počítaly s tím, že základem pomoci budou právě země platící eurem.
  • Čína se loni stala světově největším investorem do ekologicky čistých energií. Její výdaje byly v této oblasti téměř dvojnásobné proti Spojeným státům. Investice Číny do čistých energií loni dosáhly 34,6 miliardy dolarů ze 162 miliard, které se investovaly globálně. Spojené státy byly s 18,6 miliardy dolarů na druhém místě. Silný nárůst vykázaly i evropské státy.
  • Ruský miliardář a bývalý agent KGB Alexandr Lebeděv koupil za symbolickou jednu libru jeden z hlavních britských seriózních listů The Independent a jeho nedělní vydání.
  • Americký dohled nad finančním trhem zachytil další finanční podvod typu letadlo. Komise pro cenné papíry (SEC) zjistila, že realitní makléř z Nového Mexika zřejmě způsobil asi šesti stovkám investorů škodu asi za 80 milionů dolarů (kolem 1,5 miliardy Kč).
  • V Dubaji se sešli věřitelé společnosti Dubai World, aby s firmou projednali podmínky restrukturalizace jejích dluhů v objemu asi 26 miliard dolarů (zhruba 491,4 miliardy Kč). Jde o zástupce 97 hlavních věřitelských bank a schůzka je výsledkem asi půlročních jednání s firmou a vládci emirátu.
  • Německá vládní koalice se dohodla na zavedení daně na banky, která by měla přinést miliardy eur k hrazení nákladů na budoucí finanční krize. S tím, že kabinet by měl plán na zavedení daně oficiálně schválit příští týden.
  • Americká internetová společnost Google oznámila kompromisní řešení svého více než dvouměsíčního sporu s Čínou. Firma přesouvá své vyhledávací služby pro čínský trh z území vlastní Číny do Hongkongu, zatímco ostatní aktivity v zemi hodlá ponechat.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 800 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte prémii ve výši jednoho měsíčního příspěvku, či celé navyšované částky, maximálně však 1 500 Kč.

Tip on-line prodeje pro tento týden

Poznejte výhody Wüstenrot KAMARÁDA+ !
Pro klienty do 18 let nabízí Wüstenrot stavební spořitelna výhodné stavební spoření Kamarád+ bez poplatku za uzavření smlouvy. Smlouva Kamarád+ musí být uzavřená a účinná od 1. 3. do 30. 6. 2010 s cílovou částkou 300 000 Kč a do čtyř měsíců od sjednání na ni musí být vloženo minimálně 3 000 Kč. Pokud budou splněny tyto podmínky, stavební spořitelna neúčtuje poplatek za uzavření smlouvy. S Kamarádem+ ušetříte!

 

 

Posledních 7 dní doma  

  • Podle Evropské komise dlouhodobá udržitelnost českých veřejných financí vzbuzuje obavy. V hodnocení takzvaného konvergenčního programu, tedy rozpočtových plánů na příští roky, to uvedla Evropská komise.
  • I když ve středu 31. března končí termín pro odevzdání daňových přiznání, stále jej nepodala více než polovina lidí. Ke konci minulého týdne odevzdalo přiznání z daně z příjmu podle údajů ministerstva financí 710.000 lidí.
  • Ministerstvo životního prostředí vydalo souhlasné stanovisko k plánovanému rozšíření dálnice D1 ze čtyř jízdních pruhů na šest. Rozhodnutí se týká úseku mezi Mirošovicemi na 21. kilometru a Kývalkou na 182. kilometru.
  • Společnost Setuza je v insolvenčním řízení. Vyhlásil ho dnes ústecký krajský soud. Podle insolvenčního návrhu jednoho z věřitelů, společnosti Sonchen Consulting Limited se sídlem na Kypru, Setuza dluží desítky milionů korun. Už loni byla v insolvenci.
  • Důvěra v tuzemskou ekonomiku se v březnu meziměsíčně snížila. Mezi podnikateli důvěra meziměsíčně klesla v průmyslu, naopak ve stavebnictví, v obchodě i ve službách vzrostla. Důvěra spotřebitelů se meziměsíčně snížila o 1,2 bodu.
  • Městský soud v Praze odmítl veškeré nároky ČSOB v kauze údajného poškozování dobré pověsti banky ze strany společností Nomura a Sdružení akcionářů IPB.
  • Bankovní rada ČNB ponechala úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba tak zůstala na jednom procentu, což je historicky nejnižší úroveň.
  • Nový systém elektronických vinět, které mají od příštího roku nahradit dosavadní dálniční známky, bude v prvních letech ztrátový. Do roku 2016 by se jeho prodělek měl pohybovat mezi čtyřmi až osmi miliardami korun.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Jaký máte postoj ke snižování/zvyšování mateřské?

Mateřská - souhlasíte s navrácením její výše na úroveň roku 2009?


Posledních 7 dní na našem serveru

 

  • Formuláře pro podniky a podnikatele byly rozšířeny o nové kategorie - například katastr nemovitostí, ochranu průmyslového vlastnictví, obchodní a insolvenční rejstřík, úřad práce, rejstřík trestů. Pokud nechcete ztrácet čas vytvářením vlastní faktury a zároveň nemáte účetní program, který by to udělal za vás, vyzkoušejte naši fakturu pro plátce DPH nebo neplátce DPH. Pro ty podnikatele, kteří se nechtějí spoléhat na morálku svých konkurentů, jsme připravili abecedu o ochraně průmyslového vlastnictví.
  • V sekci Sociální podpora najdete nového průvodce, který vás nasměruje ke správným a užitečným informacím. Můžete se zde detailně seznámit s dávkami, které jsou v rámci tohoto systému poskytovány.

 


Anketa

Pro podání daňového přiznání k dani z příjmu již zbývají necelé dva týdny. Jak jste na tom s daňovým přiznáním vy? Máte už ho podané?

  • Daňové přiznání už mám podané -  50 %
  • Daňové přiznání budu teprve podávat -  28 %
  • Daňové přiznání nepodávám -  22 %

Autor článku

Sabina Šebestíková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU