Problémy Řecka pomohly koruně na páru s eurem až k půlročnímu maximu

01.04.2010 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Zatímco k euru si koruna své zisky díky vyhrocené situaci v Řecku dokázala podržet, k dolaru o tyto pozice přišla poté, co obchodníci hledali alternativu ke slabé evropské měně.

Česká koruna si v minulých týdnech prošla poměrně volatilním vývojem a dokázala se vymanit z nevýrazného bočního trendu, který byl obzvláště zdlouhavý na páru s eurem. I v minulých týdnech to byly především zprávy ze zahraničí, které měly na korunu největší dopad. Nejvíce pozornosti přitom věnovali obchodníci problémům eurozóny, která si nedokázala poradit se situací v Řecku.


Členské země eurozóny se na konkrétní pomoci shodnout nedokázaly


Slibné výhlídky z minulého měsíce, kdy se za Řecko eurozóna postavila jako jeden muž, se totiž od poloviny března začaly opět postupně rozplývat. Ani po bruselském summitu z poloviny března se největší členské země eurozóny na konkrétní pomoci shodnout nedokázaly, což trhy začalo znovu znervózňovat. Německé veřejné mínění je totiž výrazně v neprospěch jakékoli pomoci Řecku, což kancléřce Merkelové viditelně svazovalo ruce. Německo tak bylo prvním státem, který otevřeně řekl, že by se Řecko mělo v případě nutnosti obrátit raději na Mezinárodní měnový fond (MMF) a poté co se k němu přidaly i další státy jako Nizozemí, Finsko a po týdnu také Francie, začalo být více než zřejmé, že dřívější halasná prohlášení o tom, že eurozóna bude krýt Řecku v případě potřeby záda, dostávají vážné trhliny. To potvrdil i summit EU z minulého týdne, na kterém země eurozóny odsouhlasily pomoc ze společné kasy jako poslední a krajní. Tuto situaci samozřejmě reflektovala také evropská měna.

Jakkoli může být pro eurozónu účast MMF v delším horizontu výhodnější (MMF zřejmě bude na Řecko přísnější), politický kotrmelec představitelů eurozóny a další důkaz její omezené akceschopnosti na důvěře v Evropskou měnu rozhodně nepřidal. Ta se navíc v minulém týdnu musela vypořádat s tím, že ratingová agentura Fitch snížila rating dalšímu členskému státu (Portugalsko), což společnou měnu poslalo na páru s dolarem až na její desetiměsíční minimum k ceně 1,33 USD za euro.


Koruna zpátky na svém


Silný dolar a slabé euro následně reflektovala také česká měna. Ta začátkem března dokázala znovu zpevňovat poté, co se obchodníci na světových finančních trzích začali znovu zajímat o rizikovější cenné papíry a měny. Ke zvýšenému zájmu o riziko pomohlo jak prohlášení Fedu, že bude i nadále udržovat politiku extrémně nízkých úrokových sazeb, tak několik nově příchozích dat z USA a Evropy, které vypovídaly o pokračující stabilizaci v největších světových ekonomikách. Koruna tak rostla během první půli března společně s ostatními regionálními měnami nejen na páru s eurem, ale také k americkému dolaru.

Zatímco k euru si však své zisky díky vyhrocené situaci v Řecku dokázala podržet, k dolaru o tyto pozice přišla poté, co obchodníci hledali alternativu ke slabé evropské měně, jež nacházeli právě v amerických dolarech. K dolaru je proto koruna zpět na svém, když atakovala cenu 19 Kč, zatímco k euru si sáhla až na své půlroční maximum k ceně 25,30 Kč.

Autor článku působí jako analytik společnosti X-Trade Brokers. XTB

Autor článku

Jaroslav Brychta  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU