Co týden dal?

23.04.2010 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Všechny významné ratingové agentury postupně snižovaly rating Řecka, až tato země prakticky ztratila možnost financovat se na finančních trzích a musela tak požádat o aktivaci mezinárodní finanční pomoci.

Posledních 7 dní ve světě

  • Druhá největší jihokorejská automobilka Kia Motors v prvním čtvrtletí díky růstu prodeje zečtyřnásobila čistý zisk na 398,6 miliardy wonů (zhruba 6,9 miliardy Kč) z 97,4 miliardy wonů před rokem. Dodala, že výsledky byly podpořeny rovněž nárůstem zisků výrobních divizí v Číně a na Slovensku.
  • Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service snížila hlavní rating Řecka na stupeň A3, zatímco dosud závazky Řecka hodnotila na stupni A2. Tak slabý rating, jaký má Řecko, byl přitom v eurozóně až donedávna těžko představitelný.
  • Řecko je nyní ve velmi vážné situaci a náprava nebude snadná. Před jarním zasedáním mezinárodního měnového fondu a Světové banky (SB) ve Washingtonu to řekl hlavní ředitel MMF Dominique Strauss-Kahn. Na tiskové konferenci s prezidentem banky Robertem Zoellickem probírali vyhlídky světové ekonomiky, vzhledem k vývoji situace se ale věnovali hlavně Řecku.
  • Řecko musí zvážit své další setrvání v eurozóně. Ekonomickému listu Handelsblatt to řekl německý politik Frank Schäffler, jehož svobodní demokraté (FDP) jsou v koalici s konzervativci (CDU) kancléřky Angely Merkelové. Schäffler řekl, že Řecko bude buď šetřit, anebo půjde z eurozóny.
  • Řecko dnes požádalo o aktivaci mezinárodní pomoci, na které se dohodlo s ostatními členy eurozóny a Mezinárodním měnovým fondem. Cílem Řecka je vymanit se z těžké dluhové krize, země si teď v Aténách dojednává s misí MMF, Evropské unie a Evropské centrální banky podmínky čerpání pomoci v objemu až 45 miliard eur (až 1,1 bilionu Kč). 
  • Deficit veřejných financí Slovenska loni činil 6,77 procenta hrubého domácího produktu. Vláda premiéra Roberta Fica čekala schodek 6,3 procenta HDP. Údaje nejsou definitivní, v roce 2008 schodek veřejných financí činil 2,3 procenta HDP.
  • Rozpočtové schodky i celkový dluh Evropské unie i eurozóny loni zaznamenal největší růst v historii. Rozpočtový deficit eurozóny vzrostl na 6,3 procenta HDP ze dvou procent v roce 2008. V celé EU schodek vzrostl na 6,8 procenta ze 2,3 procenta. Podle unijních pravidel by rozpočtový deficit neměl překročit tři procenta HDP.
  • Světová ekonomika v letošním roce poroste o 4,2 procenta a výrazně oživí z loňského propadu o 0,6 procenta, kdy klesla nejhlouběji od druhé světové války. Předpověděl to Mezinárodní měnový fond ve své jarní verzi pololetní prognózy World Economic Outloook (WEO).
  • Celosvětová výroba automobilů v letošním roce stoupne na 65 milionů vozů z loňských 57,2 milionu aut. Předpověděla to analytická společnost PricewaterhouseCoopers. Zlepšila tak svou předchozí prognózu o dva miliony vozů.
  • Lidé jsou ochotni i v době krize nakupovat, ale přehodnocují, za co své peníze utratí. Nejdůležitějším faktorem je cena, odpadají útraty za zbytečnosti. Vyplývá to z výsledků průzkumu mezinárodní studie Barometr Cetelem 2010, která srovnává názory a postoje spotřebitelů na velkých evropských trzích.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 800 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 1500 Kč.

Tip on-line prodeje pro tento týden

Získejte odměnu za sjednání smlouvy on-line!

Za uzavření nového stavebního spoření nebo navýšení cílové částky on-line získáte odměnu až 800 Kč. Uzavřete-li novou smlouvu o penzijním připojištění nebo pokud navýšíte měsíční příspěvek účastníka on-line prostřednictvím našeho Prodejního centra, získáte až 1 500 Kč. Finanční prémie můžete získat až do konce dubna 2010!

 

 

Posledních 7 dní doma  

  • Rada hospodářské a sociální dohody se na svém dnešním jednání shodla na 13 bodech, které mají pomoci vyvést českou ekonomiku z hospodářské krize. Jsou mezi nimi například dostavba Jaderné elektrárny Temelín, rekonstrukce uhelné elektrárny Prunéřov, vybudování jezů na Labi či audit výdajů ze státního rozpočtu.
  • Počet podnikatelů, kteří si samostatnou výdělečnou činností skutečně vydělávají, klesl v Česku v prvním čtvrtletí o 10.000 na 946.000. Vyplývá to z evidence České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ). V roce 2009 počet podnikatelů, tedy soukromých lékařů, umělců nebo zemědělců, stoupl o 17.000 na 956.000.
  • Tuzemské hypoteční banky poskytly v březnu úvěry za 7,03 miliardy korun a po více než devíti měsících tak překonaly sedmimiliardovou hranici. V meziměsíčním srovnání to znamená nárůst o více než polovinu, meziročně byl objem hypoték o 6,4 procenta nižší. Vyplývá to z ukazatele Fincentrum Hypoindex.
  • Společnost Mobile Services, která spadá do skupiny PPF Petra Kellnera, podle Mladé fronty Dnes plánuje rozjezd telekomunikační služby v síti jednoho z nynějších velkých operátorů.
  • Výroba osobních a lehkých užitkových automobilů v Česku v prvním čtvrtletí stoupla meziročně o 29,6 procenta na 265.985 vozů. Nejvíce vyrobila Škoda Auto, které stoupla produkce o 37,6 procenta na 134.853 aut.
  • V roce 2009 počet nepojištěných škod, ve srovnání s rokem 2008, poklesl o 20 % a dostal se pod hranici 4 000 nepojištěných škod evidovaných v jednom kalendářním roce. Z českých silnic zároveň ubylo 200 tis. nepojištěných vozidel. Podíl nepojištěných vozidel na celkovém počtu registrovaných vozidel díky tomu klesl pod 10 %.
  • Na internetu už nakupovalo 95 procent Čechů, kteří mají internetové připojení. Téměř polovina z nich utratila do 10.000 korun za rok. Vyplývá to z dubnového průzkumu společnosti Mediaresearch.
  • Česko letos zaplatí do rozpočtu Evropské unie o zhruba 600 milionů korun méně (24,4 milionu eur). Rozpočet EU totiž loni skončil v přebytku 2,25 miliardy eur, které Evropská komise rozpočítá mezi jednotlivé státy a výslednou částku strhne z jejich každoročních příspěvků.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Mateřská - souhlasíte s navrácením její výše na úroveň roku 2009?


Posledních 7 dní na našem serveru

  • V sekci Komodity na Kurzy.finance.cz pravidelně každé čtvrtletí zveřejňujeme Komoditní outlook od společnosti Colosseum. Pokud chcete získat přehled na komoditních trzích za poslední tři uplynulé měsíce a nástin předpokládaného vývoje do budoucna, přečtěte si aktuální Colosseum Outlook – II.Q 2010.

 


Anketa

Jedním z hlavních témat nadcházejících voleb je podoba daňového systému. Co vám vadí na současné podobě?

  • Vysoké sazby pojistného -  35 %
  • Vysoké sazby nepřímých daní -  35 %
  • Vysoká sazba daně z příjmu -  22 %
  • Žádná z uvedených možností -  8 %

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU