V dubnu klesla nezaměstnanost o dalších 0,5 %

12.05.2010 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Míra nezaměstnanosti v dubnu klesla o půl procenta, tedy více než se čekalo. Inflace rostla a měla by pokračovat v růstu i nadále. Nebude ale představovat problém.

Co způsobilo tento vývoj a co můžeme očekávat dále si můžete přečíst v aktuálním měsíčním komentáři. Přinášíme vám pravidelný přehled ekonomiky v předchozím měsíci.


Míra nezaměstnanosti klesá druhý měsíc po sobě


Jak uvádí v tiskové zprávě Ministerstvo práce a sociálních věcí, k 30. dubnu 2010 bylo nezaměstnaných 540 128 lidí. To je o 32 696 méně než ke konci března 2010, meziročně přibylo 78 567 nezaměstnaných. Míra registrované nezaměstnanosti klesla na 9,2 %. Byla tak o 0,5 p.b. nižší než v březnu 2010 a o 1,3 p.b. vyšší než v dubnu 2009.


Graf 1: Vývoj míry nezaměstnanosti v ČR za předešlých 12 měsíců

Vývoj nezaměstnanosti

Zdroj: Ministerstvo práce a sociálních věcí



Projevilo se oživení i začátek sezónních prací


Všeobecně se očekával pokles někam na úroveň 9,5 %. Milé překvapení způsobené větším poklesem tedy svědčí o tom, že ekonomika je zdravější než se očekávalo. Podle analytiků se projevil mírný růst průmyslu i sezónní práce: „Za poklesem nezaměstnanosti je pomalu stoupající průmyslová výroba. Nárůsty nejsou velké, ale dochází spíše k ukončování pozastávek provozů nebo omezení výroby, ke kterému došlo v průběhu minulého roku. Podniky pomalu nabírají zpět své původní pracovníky. Je veřejným tajemstvím, že některé, zejména menší firmy, řešily svoji obtížnou situaci přechodným pro-forma propouštěním pracovníků, jejichž příjmy šly na úkor podpory v nezaměstnanosti nebo sociálních dávek. Jejich návrat na původní pracovní místa ovlivňuje pozitivně statistiky posledních týdnů,“ uvádí Otakar Hora z KPMG Česká republika.

Dále se podle něj „i v prvním čtvrtletí již mohl projevit vliv začínajících sezónních prací, který bude výrazněji sílit ve druhém a třetím čtvrtletí. Nejedná se o vliv provázaný s výkonností ekonomiky, ale o každoroční periodicky se opakující nárůst, který však bude patrně, ve srovnání s minulým rokem, silnější.

Nejvyšší míra nezaměstnanosti byla ke 30. dubnu 2010 podle MPSV v okresech Most (16,1 %), Bruntál (15,8 %), Děčín (15,5 %), Jeseník (15,2 %) a Hodonín (15,0 %). Nejnižší naopak v okresech Praha-východ (3,9 %), Praha (4,0 %), Praha-západ (4,3 %) a Mladá Boleslav (4,9 %).


Míra nezaměstnanosti v jednotlivých okresech - pro zvětšení kliknout

Zdroj: Ministerstvo práce a sociálních věcí



Inflace rostla, ale nemusíme se jí bát


Celková hladina spotřebitelských cen vzrostla v dubnu podle Českého statistického úřadu proti březnu o 0,3 %. Meziměsíční růst spotřebitelských cen o způsobilo především další, v letošním roce již třetí výrazné meziměsíční zvýšení cen pohonných hmot, které v dubnu dosáhlo 2,2 %. Celkem od ledna 2010 vzrostly ceny pohonných hmot o 12,5 %. Ceny benzínu Natural 95 byly v dubnu nejvyšší od července 2008, ceny motorové nafty od října 2008.

V meziročním srovnání vzrostly spotřebitelské ceny v dubnu 2010 o 1,1 %, což představuje zrychlení o 0,4 procentního bodu. Vzhledem k tomu, že se předpokládá oživení ekonomiky, jak ve světě tak i doma, dá se očekávat další růst inflace. Protože ekonomika poroste pod svými možnostmi tlak na růst cen nebude tak velký. Podle Vladimíra Pikory z Next Finance už ve třetím čtvrtletí překročí inflace podle dvě procenta. Jak ale uvádí "je to stále velmi nízká inflace, které se bát nemusíme."

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v dubnu 0,6 %, což je o 0,1 procentního bodu méně než v březnu 2010.


Graf 2: Vývoj míry inflace v ČR za předešlých 12 měsíců

Vývoj inflace

Zdroj: Český statistický úřad


Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU