Úrokové sazby hypoték jsou na 3letém minimu

09.09.2010 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Proč jsou úrokové sazby hypotečních úvěrů nejníže za poslední 3 roky? Je zde ještě prostor k dalšímu poklesu? Nebo, kdy můžeme čekat zvyšování sazeb?

Průměrná úroková sazba hypotéky dosáhla úrovně léta 2007. Takové jsou statistiky. Ve všech hypotečních bankách získáte 85% úvěr s úrokem pod 5 %. U akčních nabídek nebo variabilních sazeb se jde dostat i pod 4 %. Rovněž 100% hypotéky zlevnily – sazby u fixací se pohybují mezi 5-6 %. Hypotéky bez dokládání příjmů pak seženete kolem 7 % p. a.

Důvody, proč jsou úrokové sazby nejníže za poslední 3 roky, máme hlavně 2. V ekonomice je pro levné úvěry prostor. Sazby ČNB jsou stále na minimech (viz vývoj sazeb ČNB).  Druhou příčinou je pak skutečnost, že bankám nekvete obchod tak, jak by si představovaly.  Vysoká nezaměstnanost neumožňuje rozhýbání trhu s nemovitostmi. A podle Markéty Šichtařové ze společnosti Next Finance se situace zlepší až v roce 2012. Lidé jsou kvůli nezaměstnanosti s úvěry jednak opatrnější, jednak není na trhu s nemovitostmi moc z čeho vybírat.


Stavebnictví se z krize jen tak nevzpamatuje


Podle ČSÚ pokleslo stavebnictví meziročně o 4,5 %. „V roce 2010, který bývá označován jako „pokrizový“, je tak výkonnost stavebnictví nižší než v „krizovém“ roce 2009,“ uvedla Šichtařová. Ani budoucnost nevypadá růžově. Je pro ni důležité, kolik bylo vydáno nových stavebních povolení. Tento ukazatel indikuje, jak plánují společnosti dalších 12 měsíců stavět. V červenci to bylo o 6 % méně než před rokem.

Nejslabší je výstavba pro bydlení. Bytů v bytových domech se staví o 88,1 % méně. Stavebnictví přežívá díky velkým inženýrským projektům, menší firmy pak zejména díky výstavbě rodinných domů (meziroční pokles „pouze o 10,4 %).


Jak se budou sazby vyvíjet dále?


Když si to tedy ještě jednou shrneme: úroky u fixací hypoték jsou dole, protože mají banky dobré podmínky ze strany ČNB a pak také potřebují alespoň trochu udržet slabý obchod - ten je brzděný nízkou poptávkou i nabídkou na trhu nemovitostí. Otázka, která se nabízí, zní: Mohou jít úroky ještě níž, resp. jak dlouho zůstanou na současných hodnotách?

Jak to opravdu BUDE, samozřejmě nikdo neví. Na základě popsaných skutečností se však můžeme pokusit odhadnout pravděpodobný vývoj.
Když vezmeme v úvahu první faktor – nízké sazby ČNB, tak zde již prostor k dalšímu poklesu neexistuje. Sazby půjdou nahoru a je jen otázkou, na které z dalších bankovních rad se o tom rozhodne (viz kalendář Bankovních událostí v dolní části naši sekce Bankovnictví).  Musíme však také uvést, že úrokové sazby ČNB by neměly růst skokově a posun na 1 % může přijít až začátkem roku 2011 (R. Holman, člen bankovní rady ČNB).

Druhý faktor nízkých úrokových sazeb – snaha podpořit obchod, vidíme jako dlouhodobý (rozumějte, že neodezní do měsíce, dvou). Stavebnictví ani zaměstnanost se zřejmě nějakou dobu nezlepší. Už jsme uvedli rok 2012. Banky budou tedy muset i nadále bojovat o každého klienta. Níže se sazbami už banky nepůjdou, ale budou se pravděpodobně snažit udržovat stávající úroveň, jak jen dlouho úroky v ekonomice dovolí.

Závěr je tedy takový, že sazby už dále klesat nebudu. Avšak minimálně do konce roku a možná i do konce roku 2011 bychom neměli být ani svědky nějakého razantního růstu.

>> v zítřejším článku se podíváme na to, u kterých bank jsou úroky aktuálně nejníže

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ