Co týden dal?

22.10.2010 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Akcie energetické společnosti ČEZ jsou v posledních dnech ovlivněny plány vlády na zpoplatnění emisních povolenek a zdanění solárních zdrojů. Díky těmto krokům nevzroste koncovým uživatelům v příštím roce cena elektřiny o více než 5,5 %.

Posledních 7 dní ve světě 

  • Evropský parlament schválil rozpočet Evropské unie pro příští rok. Ten ovšem počítá s vyššími výdaji, než chtějí státy. Dubnový návrh Evropské komise počítal s výdaji ve výši zhruba 130 miliard eur (asi 3,2 bilionu Kč), ale členské státy představy komisařů seškrtaly až na 126,5 miliardy eur.
  • Čínská centrální banka (PBOC) zvyšuje základní úrokové sazby. Roční zápůjční sazba se tak s platností od středy zvýšila o čtvrt procentního bodu na 2,5 procenta. Čína ke zvýšení základních úroků sáhla poprvé od sdělení, že se zotavila z dopadů globální krize. Zvýšení sazeb není pro většinu analytiků překvapivé.
  • Míra nezaměstnanosti na Slovensku v září činila 12,42 procenta, což je nejvíce od letošního dubna. V osmém letošním měsíci bylo na Slovensku bez práce 12,19 procenta lidí. Vlivem hospodářské krize se nezaměstnanost loni prudce zvyšovala. Od letošního března už ale znovu převážně klesala.
  • Polsko uzavřelo s Ruskem na vládní úrovni novou dohodu o dodávkách zemního plynu, která bude vyhovovat požadavkům Evropské komise. Dohodu by v nejbližší době měly finalizovat plynárenské podniky obou zemí.
  • Faktury by se v Evropské unii měly až na výjimky proplácet do 30 dní. Platit by to pod hrozbou sankcí mělo i pro státní úřady a instituce EU. Po dohodě s členskými státy tento návrh schválili europoslanci.
  • Britský ministr financí George Osborne v parlamentu předložil plán na likvidaci strukturálního deficitu do roku 2015. Ten zahrnuje rozsáhlé škrty ve výši až 25 procent v rozpočtech jednotlivých ministerstev. Připustil, že to může za stejné období znamenat likvidaci 490.000 pracovních míst. Oznámil předčasné zvýšení důchodového věku na 66 let.
  • Evropský parlament schválil nařízení, podle nějž musí být u zboží vyrobeného mimo Evropskou unii jasně vyznačený původ. Opatření má podle zákonodárců zabránit padělání či nekalé hospodářské soutěži. Výrobky by v celé evropské sedmadvacítce měly nést označení "made in" spolu s názvem země původu.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 1 500 Kč.

 

Posledních 7 dní doma 

  • Zdražení elektřiny v příštím roce vláda omezí zavedením srážkové daně na solární elektrárny ve výši 26 procent a prodejem emisních povolenek. Elektřina pro domácnosti a podniky by tak neměla zdražit o více než 5,5 procenta.
  • ČEZ podal na mosteckou uhelnou společnost Czech Coal žalobu, v níž ji obviňuje z nedodržování dohody o spolupráci z roku 2005. ČEZ žádá ochranu svých práv a kompenzaci za způsobené ztráty v sumě více než deseti miliard korun. Dohoda měla firmě ČEZ zajistit dlouhodobou smlouvu na dodávky uhlí pro nové hnědouhelné zdroje.
  • Česká národní banka ve své nové prognóze, kterou zveřejní 4. listopadu, pravděpodobně zlepší odhad růstu tuzemské ekonomiky. Podle srpnové aktuální prognózy ČNB odhaduje růst tuzemské ekonomiky v letošním roce na 1,6 procenta. Pro příští rok předpovídá zlepšení na 1,8 procenta.
  • Tuzemské zdravotní pojišťovny hospodařily v letošním prvním pololetí se ztrátou 5,44 miliardy korun, což je meziročně o zhruba 1,4 miliardy korun více. Na příjmech z pojistného a ze skutečně inkasovaných pokut a penále pojišťovny vybraly 106,09 miliardy, celkové náklady dosáhly 111,53 miliardy korun.
  • Výsledky komunálních voleb a prvního kola voleb do třetiny Senátu na současném kurzu státu a veřejných rozpočtů směrem k úsporám příliš nezmění. Pokud by vládní koalice nakonec v Senátu ztratila většinu, může jí to maximálně zkomplikovat život, reformy to ale v zásadě neovlivní.
  • Vládou schválené omezení podpory solárních elektráren podle tuzemských bank zřejmě negativně ovlivní jejich postoj k financování těchto projektů. Výraznější vliv přitom navrhovaná omezení budou mít na stávající úvěrové kontrakty než na budoucí půjčky, což může způsobit i problémy samotným provozovatelům solárních elektráren.
  • Krajský soud v Brně potvrdil pokutu 52,8 milionu korun pro tři pekárenské firmy. Uložil jim ji v loňském roce antimonopolní úřad. Delta pekárny, Odkolek a Penam se podle něj nejpozději od září 2003 domlouvaly na zdražení pečiva, chleba a cukrářského pečiva u svých odběratelů. Poté rozeslaly oznámení o zvýšení cen uvedených výrobků svým odběratelům.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Senátní a komunální volby, jak podle vás dopadly?

V Česku formují nové vlády na jednotlivých městských radnicích. Zdá, že v Senátu vládní koalice ztratí svou sílu, nicméně v Poslanecké sněmovně je tak silná, že by si měla udržet stávající tah na reformy. Jak volby dopadly podle vás?

                                                                 

Anketa

Podle průzkumu agentury STEM podporuje zavedení eura v ČR nejméně lidí za pět let, jen 30 procent občanů. Přestože se výrazná většina Čechů cítí být Evropany, 70 procent jich odmítá vyměnit korunu za společnou evropskou měnu. Jaký je váš názor?

  • Zavedení eura podporuji - 26 %
  • Společnou evropskou měnu euro v ČR nechci - 74 %

Autor článku

Sabina Šebestíková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU