Další spořitelna snižuje úročení vkladů

04.03.2003 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Kromě všeobecně očekávaného snížení státní podpory u stavebního spoření snižují stavební spořitelny svým klientů i úročení vkladů. Z čeho budeme moci vybírat?

Hlavním tahákem stavebního spoření je státní podpora, její budoucnost je však nejistá. Nezanedbatelnou a do budoucna pravděpodobně i na významu rostoucí  částí výnosu jsou úroky připisované stavební spořitelnou. Právě jejich výše v posledních letech postupně klesá, tak jak klesají úrokové sazby na finančních trzích.

Nejnověji se ke snížení úrokových sazeb rozhodla Českomoravská stavební spořitelna. Ukončuje nabídku svého produktu Klasik. Jenom s tímto produktem mohli klienti ČMSS získat úrokovou sazbu z vkladů ve výši 3% p.a. Pokud máte o tento produkt zájem, vězte že poslední možnost máte do 10. března 2003. (Kontakt na uzavřeni). Po tomto datu si u ČMSS bude moci zvolit pouze produkt Invest. Ten nabízí zhodnocení vkladů již pouze 2% ročně.

Toto je pro některé stavební spořitelny málo. Na klienty, kteří mají uzavřeny smlouvy s výhodnějším, již nenabízeným, úročením berou velmi přísný metr. Konkrétně ČMSS a SSČS neumožňují těmto klientům zvýšit cílovou částku. Pokud by jejich klient chtěl takovouto smlouvu co nejvíce využít a spořit na ni víc než původně plánoval, má smůlu. Jedinou výjimkou je zvýšení cílové částky současně se žádostí o úvěr. SSČS jde dokonce ještě dál a u smluv s úrokovou sazbou vkladů 3 a 4 % p.a. účtuje dvojnásobný poplatek za vedení účtu. Ostatní stavební spořitelny takovýto přístup doposud neuplatňují, ale výslovně jej do budoucna nevyloučily.

Jaká je tedy současná nabídka na trhu podle výše nabízené úrokové sazby? 3% p.a. můžete stále získat u Raiffeisen SS, VSSKB a Wüstenrot SS. U RSTS je tato úroková sazba podmíněna nečerpáním úvěru. U VSSKB a Wüstenrot je vysoká úroková sazba vkladů vyvážena vysokou úrokovou sazbou z případného úvěru ze stavebního spoření. Jak dlouho budou tyto úrokové sazby ještě nabízeny je však otázkou. Spořitelny neposkytují informace o délce trvání současných podmínek. Pouze se omezují na konstatování, že sledují situaci na kapitálových trzích. Např. Wüstenrot SS potvrdila stávající výši úrokových sazeb pouze do konce března. Nabídka se tak může kdykoliv změnit. (ČMSS oznámila ukončení produktu Klasik cca. 10 dní dopředu)

Zbylé stavební spořitelny již tak vysokou úrokovou sazbu nenabízejí, zato u nich lze čerpat levnější úvěry. Při hodnocení výnosů je však ještě potřeby vzít v potaz další náklady, především poplatky za uzavření smlouvy a vedení účtu.

Stavební spořitelna, produkt

 

Úroková sazba (% p.a.)

Uzavření smlouvy(% z CČ)

 

Vedení účtu(Kč/rok)

z vkladů

z úvěru

ČMSS - Invest

2

4,8

1

290

ČMSS - Klasik ****

3

5,5

1

290

HYPO 1,2

1+1,8*

3,9

1,2 ***

240

HYPO 1,8

1+1,8*

3,9

1,8 ***

240

RSTS D-01

2+1 *

4,9

1

280

RSTS M-01 **

2+1*

4,9

0,75

0

RSTS R, S -01

2

4,9

1

280

SSČS

2

4,75

1

200

VSSKB

3

6

1

240

VSSKB Junior **

3

6

0,75

240

WUES

2-3

5-6

1

220


* Úrokové zvýhodnění pouze v případě nečerpání úvěru
** Věkový limit RSTS 25 let, VSSKB 29 let
*** V případě nečerpání úvěru zpět 1% z CČ
**** Do 10.3.2003

Autor článku

Filip Václavík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ