Fondy peněžního trhu versus spořicí účty

23.12.2010 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Ke krátkodobému uložení úspor lze využít jak fondy peněžního trhu, tak spořicí produkty. Druhá z možností se ukázala za uplynulých dvanáct měsíců jako výhodnější. Mnohé korunové fondy peněžního trhu nepřinesly ani 1% zhodnocení.

Čeští investoři neradi riskují, což se odráží i ve vybíraných typech podílových fondů. V popředí zájmu dlouhodobě stojí především konzervativní fondy. Poslední dostupná statistika Asociace pro kapitálový trh ČR (AKAT ČR) ukazuje, že nejvíce prostředků lidé stále drží ve fondech peněžního trhu (71,8 mld. korun). Jak si vedly tyto fondy v uplynulých 12 měsících? Nebylo lepší uložit peníze na spořicí účet?


Fondy pro krátkodobé investování


Fondy peněžního trhu jsou doporučovány především pro krátkodobé uložení dočasně volných úspor. V informačních listech se setkáte s doporučením, investovat po dobu půl až jednoho roku. Současně se zde obvykle dočtete, že cílem fondu je dosáhnout vyššího zhodnocení než nabízí spořicí účty či termínované vklady. Jedním dechem však investiční společnosti upozorňují, že dosažení stanoveného cíle nemohou zaručit.

Cennou za možnost dosažení vyššího zhodnocení je vyšší rizikovost. I když je portfolio fondu složeno z méně volatilních nástrojů peněžního trhu a kvalitních dluhopisů, pokles jejich tržní hodnoty není vyloučen. Každý, kdo se rozhodne pro investici do fondů peněžního trhu, by měl pamatovat na to, že v případě negativního vývoje trhu může hodnota držených podílových listů klesat. Výrazného poklesu jsme mohli být svědky v druhé polovině roku 2008. Tento vývoj je však férové označit za mimořádný.


Nejúspěšnější fondy za uplynulých 12 měsíců


V tabulce uvádíme výkonnost korunových fondů peněžního trhu od začátku prosince 2009 do začátku prosince letošního roku. Srovnávané fondy dosáhly na dané periodě výkonnosti od 0,63 % do 3,05 %. Jedná se však o výkonnost, v níž není zohledněn zaplacený vstupní poplatek (pozn. u některých fondů není účtován vstupní poplatek).

Investory zajímá skutečně dosažené zhodnocení, a proto je třeba o tento poplatek výkonnost upravit. Za sledovaných 12 měsíců mírně překonal nejlepší fond peněžního trhu hranici 2,5 %. Řada fondů však skončila pod 1 %. Do výkonnosti se promítá i výše manažerského poplatku. Jeho výše se obvykle pohybuje od 0,5 % do 0,75 %. Tento poplatek je již započítán ve zveřejňovaných hodnotách podílových listů.

Tabulka: Výkonnost korunových fondů peněžního trhu

Fond výkonnost 1 rok (%) vstupní poplatek (%) čistá výkonnost
ČP Invest 1,50 0,00 1,50
KBC Multi Cash CSOB CZK 0,84 0,10 0,74
Sporoinvest 1,40 0,30 1,10
ESPA Český fond peněžního trhu 2,70 3,00 -0,30
ING Intl. Český fond peněžního trhu 1,43 0,50 0,93
IKS Peněžní trh PLUS 0,63 0,00 0,63
AXA CZK konto 1,58 0,00 1,58
Pioneer - Sporokonto 1,36 0,50 0,86
Conseq Invest Konzervativní 3,05 0,50% 2,55

Pozn.: prosinec 2009 až prosinec 2010


Alternativa k podílovým fondům


Konzervativní investoři mohou váhat, zda zvolit fond peněžního trhu nebo raději spořit. I když v letošním roce úrokové sazby u většiny spořicích účtů klesaly, nabízejí banky stále zajímavé zhodnocení. K dosažení nejvyšší sazby mohou banky vyžadovat fixaci vkladu (pozn. do jednoho roku), složení určité částky či udržování výše vkladu v určitém pásmu. Uvedené podmínky pro připsání nejvyšší sazby mohou být navíc kombinovány.

Aktuální výše úrokových sazeb vybraných spořicích účtů je uvedena v našem přehledu. I po zohlednění 15 % daně z připsaného úroku nabídla v uplynulých 12 měsících řada spořicích produktů vyšší zhodnocení než fondy peněžního trhu. Navíc jsou vklady ze zákona pojištěny a nehrozí pokles hodnoty vkladu.  Z uvedeného srovnání můžeme dojít k závěru, že kdo se rozhodl v daném období pro dobře úročený spořicí účet s jednoduchou konstrukcí, pravděpodobně dosáhl zajímavějšího zhodnocení než při investici do fondů peněžního trhu.

Autor článku působí jako redaktor webu ETFs.cz. ETFs.cz

Autor článku

Roman Müller


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ