Kolikrát dostanu státní podporu?

17.04.2003 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Stavební spoření patří  díky státní podpoře k vyhledávaným nástrojům k výhodnému uložení a zhodnocení peněz. Jak to je ale se státní podporou, pokud uložíte na počátku jednorázově určitou částku a dále již nespoříte?

Státní podporu ze stavebního spoření lze získat ve výši maximálně 25% z ročně naspořených prostředků, maximálně však 4500 Kč ročně. Pokud pravidelně spoříte, např. 1500 Kč měsíčně, získáte každý rok státní podporu v plné výši, tj. 4500 Kč. Peníze však můžete na stavební spoření vložit i jednorázově.

Jak je v tomto případě vyplácena státní podpora zajímalo i jednoho našeho čtenáře, který položil dotaz na http://poradna.finance.cz.

Dotaz:
"Zajímalo by mě, pokud uložím na stavební spoření jednorázovou částku např. 90 000 a celých pět let tam nic nebudu spořit, kolikrát dostanu státní podporu? Domnívám se, že jen jednou."
 
Odpověď poradce společnosti FiM - Finanční marketing, s.r.o.:
"Pokud na stavební spoření vložíte naráz celých 90 000 Kč, získáte státní podporu za každý rok, na který máte předplaceno (tedy ne jen jednou). Stavební spořitelny totiž musí automaticky převádět zůstatky na účtech stavebního spoření, které jsou nad 18 000 Kč do dalšího roku a vy tímto způsobem budete získávat státní podporu každý rok, protože ji už máte předplacenou (pokud samozřejmě dodržíte podmínku, že s vklady nenakládáte minimálně 5 let)."

Zákon o stavebním spoření umožňuje klientům jednorázově vložit více prostředků na účet stavebního spoření a v následujících letech potom z převedených prostředků do dalšího roku čerpat státní podporu. Důležité je ovšem zdůraznit, že státní podpora je na účty klientů stavebního spoření připisována v podobě záloh, tzn. že klient ji může získat pouze v případě, že splní podmínky a to buď, že čerpá úvěr ze stavebního spoření, nebo pokud spoří alespoň pět let - v tomto případě může uspořené prostředky ze stavebního spoření včetně státní podpory použít na cokoli.

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ