V Praze se setkali zástupci českého a francouzského leteckého průmyslu

05.04.2011 | , CzechInvest
Tiskovka - NEPOUŽÍVAT


4.4.2011 Vyvrcholením akce byl seminář, který se uskutečnil ve středu 23. března 2011 v Praze. Měl za cíl zhodnotit význam strategické spolupráce České republiky a Francie v oblasti leteckého průmyslu a prezentovaly se na něm klíčové letecké společnosti a instituce. Vystoupil také generální ředitel agentury CzechInvest Miroslav Křížek. Z leteckého týdne mimo jiné vzešla dohoda, že se francouzské a české firmy zaměřené na letecký průmysl opět sejdou. A to v červnu v Paříži, kde by měly projednávat konkrétní oblasti spolupráce.

„V České republice už našly zázemí firmy, které se zabývají vývojem a výrobou leteckých motorů a dílů, avioniky a servisem letecké techniky. Oceňují zejména kvalifikovanou tuzemskou pracovní sílu v podobě inženýrských a vývojových kapacit a znalosti oboru,“ upozorňuje generální ředitel agentury CzechInvest Miroslav Křížek. „České subjekty mají důležité letecké certifikáty a jsou schopné pokrýt široké potřeby zahraničních společností, což může být výrazný rozdíl například od Polska a Maďarska.“ doplňuje Miroslav Křížek.

„Česká republika a Francie jsou země, které si díky trvalým investicím do výzkumu a vývoje vybudovaly kvalitní high-tech letecký průmysl. Díky vzájemné spolupráci firem z obou zemí, podpoře inovací a novým výrobním technologiím si mohou zajistit na světovém trhu silnou pozici,“ říká Olivier Houdart, poradce pro rozvoj firem v sektoru leteckého průmyslu z Francouzské agentury pro rozvoj obchodu firem v zahraničí. „Záměrem Francouzsko-českého leteckého týdne bylo především to, aby se zástupci obou zemí setkali a případně rovnou navázali nějakou spolupráci,“ vysvětluje Olivier Houdart.

„Letecký průmysl patří v České republice mezi sektory s velkým potenciálem. Svědčí o tom fakt, že se Francouzsko-českého leteckého týdne zúčastnily takové firmy, jako jsou EADS či Liebherr Aerospace“ upozorňuje sektorový specialista pro letectví agentury CzechInvest Petr Nétek. „Pro letecký vývoj a výrobu jsou v České republice ideální dvě oblasti s dlouholetou tradicí ve výrobě letadel a leteckých součástí, a to Praha a okolí a oblast Brna a Kunovic,“ dodává Petr Nétek.

Francouzsko-český letecký týden se konal v České republice od 21. do 25. března 2011. Delegace francouzských leteckých společností a jiných organizací mimo jiné navštívila Aero Vodochody, GE Aviation Czech a Moravský letecký klastr, jehož vznik iniciovala agentura CzechInvest. Kromě zmiňovaného semináře, kterého se zúčastnilo na pět desítek zástupců firem a institucí, se uskutečnila řada individuálních jednání. Akci zorganizovala Francouzská agentura pro rozvoj obchodu firem v zahraničí, partnerem byla agentura CzechInvest.

Autor článku

Tiskovka  

Články ze sekce: Tiskovka - NEPOUŽÍVAT