Analýza: Pádící euro ohrožuje ekonomické oživení eurozóny

27.05.2003 | , Reuters
MAKRODATA A EU


Dlouhodobě je silné euro  pro Evropskou měnovou unii pravděpodobně přínosem, nicméně může vážně ohrozit její ekonomické oživení očekávané ve druhé  polovině letošního roku. 

Výsledky hospodářského růstu eurozóny jsou neveselé, i když  nejsou tak zlé, jak se původně čekalo. Překotný růst eura přitom  může dále zhoršit podmínky pro vývoz a průmyslovou výrobu.   "Situace nevypadá dobře," řekl Paul van den Noord, ekonom  Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj (OECD).  "Euro v poslední době zpevnilo opravdu výrazně, což sníží  vyhlídky (hospodářského) růstu... Hrozí, že se oživení zpozdí  o půl roku," dodal.Ale i kdyby Evropská centrální banka (ECB) příští měsíc  snížila úrokové sazby, jak očekávají mnozí analytici, okamžitý  účinek by to nemělo, neboť revize měnové politiky se v ekonomice  projeví až s určitým odstupem.  Příští měnové zasedání ECB se koná 5.června a řada ekonomů  a podnikatelů tlačí na centrální bankéře, aby sazby uvolnili až  o 50 bazických bodů.  Vývoz tvoří ve 12 zemích měnové unie zhruba 15 procent HDP.  OECD odhaduje, že 10procentní zhodnocení eura zbrzdí růst tamní  ekonomiky o 0,8 procentního bodu v prvním roce a o dalších  0,1 procentního bodu v následujících 12 měsících.  "Euro kazí vyhlídky a povede k revizi odhadů exportních  příjmů. Stále očekávám oživení, ale zřejmě bude pomalejší, než  jsme předpokládali před šesti měsíci," řekl Joachim Scheide,  ekonom z Institutu pro světovou ekonomiku v Kielu.  
  
DLOUHODOBÉ VÝHODY 
Člen bankovní rady ECB Nout Wellink v pátečním rozhovoru pro  Reuters uvedl, že bude pravděpodobně třeba seškrtat oficiální  prognózu letošního růstu eurozóny. Současně však zdůraznil, že není důvod k panice, protože při  historickém srovnání se euro vůči dolaru stále drží v hranicích  dlouhodobého intervalu, jehož horní mantinel se v roce 1995  posunul až nad 1,40 dolaru.  Mnozí oficiální představitelé vyzdvihují přínos silného eura  v boji s inflací. Wellink připustil, že ECB díky zpevňující měně  nemusí prosazovat tak restriktivní měnovou politiku.  Ekonomiku eurozóny tento trend možná přinutí, aby se opět  zaměřila v první řadě na domácí poptávku - tak jako ve Spojených  státech ve druhé polovině devadesátých let, kdy právě silný  dolar umožnil centrální bance (Fed) udržet nízké úrokové sazby.  Kdyby se průmysloví výrobci měnové unie dokázali přizpůsobit  kursovým výkyvům takto pružně, výsledek by byl ze střednědobého  a dlouhodobého pohledu jistě pozitivní.  Od centrální banky však tato situace vyžaduje předvídavost  při snižování sazeb. Rychlejším uvolněním měnové politiky by  navíc pomohla růst eura přibrzdit.  Ale právě v tom vidí ekonomové největší riziko. "Obávám se, že ještě chvíli potrvá, než si ECB tyto  negativní faktory uvědomí. Hrozí, že její reakce přijde příliš  pozdě," řekl Tony Dolphin, stratég z Henderson Global Investors  v Londýně.  I kdyby centrální banka snížila úrokové sazby už v červnu,  zájemci o úvěr z toho začnou těžit až po dvou nebo třech  čtvrtletích. Do té doby ale silné euro zadusí všechny zárodky  ekonomického oživení, jež se mezitím začínají objevovat.  "Data, která zatím máme k dispozici, naznačují jen slabé  oživení ve druhé polovině letošního roku. Jestli to takhle půjde  dál (s růstem eura), i tyto vyhlídky mohou vzít za své," dodal  Joachim Fels, specialista na ekonomiku eurozóny z Morgan Stanley v Londýně.

Autor: Alister Bull, přeložil: Jan Korselt, Reuters 26.5.2003

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU