Co týden dal?

29.04.2011 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Zprávou, která zaujala tento týden asi nejvíce lidí, bylo zrušení srážkové daně na státní podporu stavebního spoření za rok 2010. Nad novinkami ohledně pomazánkového másla se zase někteří pousmáli, jiní ne.

Posledních 7 dní ve světě 

  • Čínské ministerstvo kultury bude trestat internetové společnosti za nabídku nelegálních nahrávek ke stažení. Agentura Nová Čína uvedla, že vláda bude sledovat 14 firem včetně populárního centra Baidu. Ekonomové proto varují, že to může stáhnout akcie těchto společností dolů.
  • HSBC, největší evropská banka, ukončí v Rusku ani ne po dvou letech své služby pro spotřebitele. Banka uvedla, že jde o strategické rozhodnutí a že se bude v Rusku věnovat jen podnikům a institucím. V únoru k podobnému závěru dospěl její britský rival Barclays.
  • Deficit řeckého rozpočtu byl v loňském roce vyšší, než se dosud předpokládalo. Podle sdělení evropského statistického úřadu Eurostat schodek vystoupil na 10,5 procenta hrubého domácího produktu, zatímco řecká vláda jej dosud odhadovala na 9,4 procenta HDP. Řekové proto slibují, že zintenzivní reformní úsilí.
  • Celkový dluh zemí eurozóny i celé Evropské unie loni opět vzrostl, a to na nejvyšší úroveň v historii. V eurozóně zasažené dluhovou krizí dluh stoupl ze 79,3 procenta HDP v roce 2009 na 85,1 procenta HDP loni a v celé evropské sedmadvacítce vzrostl z předloňských 74,4 procenta HDP na 80 procent HDP v roce 2010.
  • Meziroční míra inflace v Německu v dubnu stoupla na 2,4 procenta z březnových 2,1 procenta zejména kvůli dražší energii. Dostala se tak na nejvyšší úroveň od října 2008. Vyplývá to podle agentury DPA z předběžných údajů, které zveřejnil německý statistický úřad.
  • Londýnská The Bank of New York Mellon, která je zajišťovacím agentem držitelů dluhopisů Sazky, přihlásila u insolvenčního soudu pohledávku ze splatných dluhopisů za celkem více než pět miliard Kč. Celkové dluhy Sazky se tak zvýšily již na více než devět miliard korun.
  • Míra nezaměstnanosti v Evropské unii i v eurozóně v březnu stagnovala a zůstala na 9,5 procenta, respektive 9,9 procenta. Počet nezaměstnaných meziměsíčně mírně poklesl - v celé evropské sedmadvacítce o 10.000, z toho v zemích platících evropskou jednotnou měnou o 9000 lidí.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 1 500 Kč.

 

Posledních 7 dní doma 

  • Podíl českých kamionových dopravců na tuzemském výkonovém mýtném postupně klesá. Zatímco v roce 2007, kdy byl v Česku systém spuštěn, činil jejich podíl na placení mýta 61,3 procenta, letos v prvním čtvrtletí to bylo již jen 57,2 procenta. Vzrostl naopak podíl dopravců z východní Evropy, především z Polska, Maďarska, Rumunska a Bulharska.
  • Petrochemická společnost OMV Česká republika je o krok blíž tomu, že od státu dostane peníze z úroků ze zrušených pokut za domnělý kartel distributorů pohonných hmot. Předseda ÚOHS Petr Rafaj aktuálně zrušil výrok svých podřízených, kteří žádost firmy zamítli. OMV dostala od ÚOHS před lety pokutu 68 milionů korun, kterou později soud zrušil. Firma vymáhá i úroky z pokuty 40 milionů pro Aral, jehož čerpací stanice v Česku OMV koupila. Celkem nárokuje více než čtyři miliony.
  • Nápojářská společnost Kofola koupila firmu Pinelli, předního tuzemského výrobce energetických nápojů, dodávajícího na trh značky Semtex či Erektus. Společnosti se dohodly, že cenu transakce nebudou zveřejňovat.
  • Energetická společnost ČEZ loni investovala do nákupu hotových fotovoltaických elektráren zhruba deset miliard Kč. To je polovina peněz, které měl vyčleněné na investice do obnovitelných zdrojů do roku 2020. Z obnovitelných zdrojů přitom firma loni vyrobila jen 3,2 procenta elektřiny. Za projekty podle něj ČEZ zaplatil asi o dvě miliardy Kč víc, než kdyby elektrárny sám postavil.
  • Ústavní soud (ÚS) kvůli zneužití stavu legislativní nouze zrušil úsporné změny ve stavebním spoření. Vyhověl tak návrhu ČSSD. Z nálezu vyplývá, že vláda může do budoucna snížit roční státní příspěvek, jak předpokládá sporná novela, musí ale změny prosadit normální parlamentní cestou. Avšak protiústavní je podle ÚS zvláštní padesátiprocentní daňová sazba z poskytnuté zálohy státní podpory za rok 2010. Sazbu proto soud zrušil s okamžitou platností. Zbytek novely soud ponechal v platnosti do konce letošního roku, a dal tak vládě šanci na nové schválení škrtů.
  • Loňský rok se v Česku nesl ve znamení snižování spotřeby motorového benzinu i nafty. Motoristé čerpali levnější pohonné hmoty v okolních zemích. Benzinu se na tuzemském trhu prodalo meziročně o 9,1 procenta méně, spotřeba nafty klesla o 5,2 procenta.
  • Pomazánkové máslo zřejmě nerozšíří seznam českých produktů, které figurují na seznamu zaručených tradičních specialit. Evropská komise se totiž podle europoslance Jana Březiny postavila proti české žádosti.  

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Uzavřeli byste finanční produkt na poště?

Raiffeisen stavební spořitelna začala od dubna nabízet své produkty na pobočkách České pošty. Spořitelna totiž uspěla ve výběrovém řízení, v rámci kterého pošta hledala nové partnery. Uzavřeli byste produkt na poště?

                                                      

Anketa

Eurozóna se potýká s dluhy okrajových států a již se otevřeně mluví o restrukturalizaci dluhu Řecka, tedy o státním bankrotu. Myslíte si, že Řecko bude restrukturalizovat svůj dluh?

  • Ano, musí k tomu dojít - 26 %
  • Ano, Řecko zbankrotuje a budou následovat i další státy - 59 %
  • Ne, Evropská unie nenechá Řecko padnout - 14 %
  • Ne, Řecko se svými dluhy vypořádá samo - 2 %

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU