Výnosy z HZL umocňuje bezpečnost této investice

19.06.2003 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Velmi výhodnou a bezpečnou investicí se v poslední době stávají hypoteční zástavní listy. Třetí emise hypotečních zástavních listů Českomoravské hypoteční banky ve výši 1 mld. Kč bude splacena 19. června 2003.

Současně se splacením jistiny dojde i ke splacení kupónu za poslední roční období, což pro jeden dluhopis nominální hodnoty 10 000 Kč činí 1 200 Kč. Banka, která je největším emitentem HZL u nás, zároveň vydá v tento den novou emisi. Tato, v pořadí již 11. emise o objemu 2,5 mld. korun je neveřejná a bude vydána pro předem určené investory.

Výnosy z hypotečních zástavních listů nepodléhají dani z příjmu, což z nich činí zajímavou investici. "Nízké úrokové sazby u termínovaných vkladů nutí i ty nejkonzervativnější investory hledat nové možnosti, jak zhodnocovat svoje peníze," říká k tomu Rudolf Kostka, náměstek generálního ředitele ČMHB pro věci finanční, a dodává: "Hypoteční zástavní listy jsou navíc vhodnou alternativou pro ty, jež se obávají vyššího rizika.  Pokud jde o jejich výnos, nemají ve srovnání s ostatními investičními nástroji se stejnou mírou rizika konkurenci."

Efektivní výnos u HZL s pětiletou splatností se v současné době pohybuje v rozmezí 2,5 - 3 % p.a., což při současné patnáctiprocentní srážkové dani odpovídá u termínovaného vkladu úroku 2,94 - 3,53 % p. a. Skutečné úroky u srovnatelných termínovaných vkladů se však podle výše vkladu pohybují v rozmezí cca 1,5 - 2,5 % p. a. Jako konkrétní příklad dobré investice do HZL lze uvést zatím poslední, 10. emisi ČMHB. HZL z této emise je možné v současnosti nakoupit za cca 10 200 Kč. To odpovídá efektivnímu výnosu 2,55 %. Termínovaný vklad, aby dosáhl stejného výnosu, by musel být úročen 3 % p. a.

Výraznou výhodou hypotečních zástavních listů vydaných ČMHB je možnost jejich prodeje před splatností. Pokud tedy majitel těchto dluhopisů potřebuje získat finanční prostředky v nich uložené před splatností, může je prodat v jakékoliv pobočce ČSOB. Další předností HZL je jejich tzv. dvojí zajištění. Jsou kryty pohledávkami z hypotečních úvěrů, které jsou navíc zajištěny prostřednictvím zástavního práva k nemovitosti.

Emise hypotečních zástavních listů ČMHB, jež jsou registrovány na Burze cenných papírů Praha a v RM-S, mají splatnost pět let. Nominální hodnota každého zástavního listu činí 10 000 korun. HZL ČMHB je možné nakoupit i prodat před splatností na kterékoliv pobočce ČSOB, do jejíž skupiny ČMHB náleží.

Zdroj: tisková zpráva ČMHB

 


 

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ