Co týden dal?

13.05.2011 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Zatímco se v Evropě přiostřují problémy s předlužením Řecka, u nás přicházejí povzbudivé statistiky svědčící o postupném oživení ekonomiky. Více o tom, co se událo doma a ve světě se dočtete v našem přehledu událostí.

Posledních 7 dní ve světě 

  • Růst ekonomiky Evropské unie i eurozóny v prvním čtvrtletí značně zrychlil. Hospodářství evropské sedmadvacítky i zemí platících eurem rostlo o 0,8 procenta, v předchozích třech měsících přitom v EU stouplo o 0,2 procenta a v eurozóně o 0,3 procenta.
  • Inspektoři Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu nalezli v Řecku při posuzování plnění podmínek čerpání záchranného úvěru nedostatky. Plnění podmínek je důležité pro uvolnění dalších peněz ze slíbené půjčky 110 miliard eur (2,7 bilionu Kč), která má ochránit Řecko před bankrotem.
  • Inflace na Slovensku v dubnu opět zrychlila. Ceny zboží a služeb ve čtvrtém měsíci roku stouply v meziročním srovnání o 3,7 procenta, což je nejvíce od prosince 2008.
  • Obchodní schodek Spojených států se v březnu navzdory rekordnímu exportu zvýšil na 48,2 miliardy dolarů. Schodek byl nejvyšší od loňského června. Analytici počítali s jeho mírnějším nárůstem na 47 miliard dolarů. 
  • Míra inflace v Německu stoupla v dubnu na 2,4 procenta z březnových 2,1 procenta, a ocitla se tak nejvýše od října 2008. Ve srovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny zvýšily o 0,2 procenta.
  • Poplatky za telefonování v rámci EU by mohly zlevnit. Evropská komise v následujících týdnech navrhne právní úpravu, která ještě více přiblíží poplatky za roaming v EU národním tarifům.
  • Nezaměstnanost v Řecku v únoru kvůli propadu ekonomiky v důsledku dluhové krize dál prudce rostla a zvýšila se na 15,9 procenta z lednových 15,1 procenta. Dostala se tak na další rekord od roku 2004, kdy země začala zjišťovat měsíční údaje o nezaměstnanosti.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 1 500 Kč.

 

Posledních 7 dní doma 

  • Stavební spořitelny dostaly zbytek peněz pro doplacení státních podpor. Ministerstvo financí tento týden vyplatilo stavebním spořitelnám většinu zbylé státní podporu za loňský rok. Jde o zhruba 5,2 miliardy korun, které MF původně nevyplatilo díky padesátiprocentní srážkové dani. Tu ovšem Ústavní soud na konci dubna zrušil.
  • Změny v daňovém systému ministr financí Miroslav Kalousek předloží formou novely zákona o dani z příjmu, ne ve formě úplně nového zákona, jak původně zamýšlel. Důvodem je nový občanský zákoník a zákon o korporacích, který je nyní v legislativním procesu.
  • Sněmovna v prvním čtení podpořila vládní návrh na zvýšení poplatku za zápis do katastru nemovitostí. Zvýšit se má na dvojnásobek ze současných 500 na 1000 korun. Vláda chce tímto způsobem získat víc než 300 milionů korun ročně navíc.
  • Meziroční míra inflace v dubnu zpomalila růst na 1,6 procenta po růstu o 1,7 procenta v březnu. Meziměsíčně spotřebitelské ceny stouply o 0,3 procenta.
  • Dubnový pokles nezaměstnanosti na 8,6 procenta byl podle analytiků překvapivý a ukazuje na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Podle ekonomů je důležité, že počet nezaměstnaných klesl nejen díky dobrému počasí a zahájení sezonních prací, ale i zásluhou vývoje v průmyslu.
  • Mrazy, které Česko zasáhly minulý týden, způsobily ovocnářům škody za stovky milionů korun. Ztráty na úrodě budou historicky nejvyšší za několik posledních desítek let. Některé ovocnářské podniky by se mohly dostat do existenčních problémů.
  • Kmínový chléb podražil o více než tři koruny. V tuzemských obchodech v uplynulých čtyřech týdnech podražil chléb o více než 15 procent a bílé pšeničné pečivo téměř o pětinu.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Navrhované vládní škrty - který vám vadí nejvíc?

Ministr financí Miroslav Kalousek vytrvale připravuje razantní škrty napříč celým rozpočtem. Který ze škrtů vám vadí nejvíce?

                                          

Anketa

Situace na trhu práce se v dubnu zlepšila, odhadli analytici oslovení ČTK. Lidí bez práce podle nich ubylo o desítky tisíc a míra nezaměstnanost klesla z březnových 9,2 procenta až na 8,7 procenta. Chcete si také tipnout dubnovou nezaměstnanost?

  • Odhaduji, že nezaměstatnost činila v dubnu 8,5 % 5 %
  • Odhaduji, že nezaměstatnost činila v dubnu 8,7 % 55 %
  • Odhaduji, že nezaměstatnost činila v dubnu 8,9 % 10 %
  • Odhaduji, že nezaměstatnost činila v dubnu 9,1 % 10 %
  • Odhaduji, že nezaměstatnost činila v dubnu 9,3 % 20 %

Autor článku

Sabina Šebestíková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU