Blíží se termín k placení daně z nemovitostí

18.05.2011 | , Česká daňová správa
Tiskovka - NEPOUŽÍVAT


17.5.2011 V úterý 31. května letošního roku je poslední den lhůty pro zaplacení daně z nemovitostí na rok 2011 pro ty poplatníky, u kterých roční daň nepřesáhne částku 5 000,- Kč. Tento den je také posledním dnem pro zaplacení 1. splátky daně v případě, že roční daň přesáhne částku 5 000,- Kč. Pokud se tito poplatníci rozhodnout zaplatit daň najednou, musí tak učinit právě nejpozději do 31. května letošního roku. Tento termín neplatí pro poplatníky provozující zemědělskou výrobu a chov ryb.

I v letošním roce rozeslala daňová správa poplatníkům daně z nemovitostí složenky na úhradu této daně, kde na alonži složenky je uvedena výše daňové povinnosti (nedoplatek či přeplatek je nutno zohlednit ve výši poukazované částky daně na rok 2011). Složenka by daňovým poplatníkům měla být doručena nejpozději v těchto dnech.

Z důvodu úsporných opatření skončil ke konci loňského roku projekt „daňové složenky“ bez poplatků pro daňové poplatníky, který česká daňová správa spustila v roce 2006. Zrušení této služby přinese státní pokladně roční úsporu ve výši cca 46,5 mil. Kč. Dodaná složenka je tedy běžná složenka typu A.

Daň je nejvýhodnější uhradit bezhotovostním převodem na účet finančního úřadu, který je uvedený na složence. Hotovostní úhradu daně je možné provést na poště prostřednictvím obdržené složenky nebo v rámci pokladních hodin na finančním úřadě. Vzhledem ke kapacitním možnostem pokladen finančních úřadů je nutné počítat s tím, že s ohledem na velké množství poplatníků a plateb se lokálně mohou tvořit fronty. Čekání ve frontě před pokladnou finančního úřadu lze předejít právě úhradou daně bezhotovostním převodem, případně hotovostně na poště.

Daň je třeba uhradit včas tak, aby 31. května byla daň připsána na účet finančního úřadu. V případně bezhotovostní platby či platby složenkou je nutné s tímto počítat a poukázat daň s několikadenním předstihem.

Autor článku

Tiskovka  

Články ze sekce: Tiskovka - NEPOUŽÍVAT