ČR a Francie prohloubí spolupráci v jaderné energetice

19.05.2011 | , Ministerstvo průmyslu a obchodu
Tiskovka - NEPOUŽÍVAT


18.5.2011 Česká republika a Francie prohloubí spolupráci v oblasti jaderné energetiky, zejména ve vzdělávání, výzkumu a vývoji nebo bezpečnosti. Zaručit by to měla nová Cestovní mapa pro institucionální spolupráci v oblasti jaderné energetiky. Dokument dnes v podvečer podepsal ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek a ministr průmyslu, energetiky a digitální ekonomiky Eric Besson.

"Zejména výzkumné instituce a školy z České republiky a z Francie se už mohou pochlubit poměrně dlouhou historií úspěšné spolupráce. Cílem dnes podepisovaného dokumentu je především posílit výměnu talentovaných studentů a špičkových vědců, kteří se věnují jaderné energetice," vysvětluje ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

"Další významné téma, ve kterém chceme posílit vzájemnou spolupráci, se týká otázek spojených s bezpečností jaderné energetiky, a to jak v oblasti vývoje nových bezpečnostních prvků, tak například ve výměně zkušeností v souvislosti se situací v japonské elektrárně Fukušima," dodává ministr průmyslu, energetiky a digitální ekonomiky Eric Besson.

Podpis Cestovní mapy navazuje na Akční plán česko-francouzského strategického partnerství na roky 2011 – 2013, který na začátku letošního roku podepsali v Paříži ministerští předsedové obou vlád Petr Nečas a François Fillon. Vedle Francie má Česká republika podobné ujednání uzavřené i s jinými státy.

Kromě podpisu Cestovní mapy dnes také dohodu o vzájemné spolupráci podepíší představitelé Ústavu jaderného výzkumu Řež a francouzské výzkumné Komise pro atomovou energii a alternativní zdroje.

Francouzský ministr průmyslu, energetiky a digitální ekonomiky Eric Besson je na návštěvě České republiky při příležitosti šestého Evropského jaderného fóra, které se ve čtvrtek a v pátek koná v Praze.

Autor článku

Tiskovka  

Články ze sekce: Tiskovka - NEPOUŽÍVAT