Seznam.cz dokončil nasazení nového vyhledávacího robota

30.05.2011 | , Seznam.cz
Tiskovka - NEPOUŽÍVAT


30.5.2011 Po několika týdnech testování beta verze a několikadenním nasazování má Seznam.cz v ostrém provozu nového vyhledávacího robota. Tato novinka dále zvýší relevanci výsledků hledání. Uživatelé se mohou těšit na rychlejší a plynulejší indexaci webových stránek, které přináší přesnější výběr odpovědí na dotazy z hledání.

Díky přesnější a rychlejší indexaci webových stránek pomocí nového robota dochází k dalšímu zpřesnění vyhledaných dotazů. Uživatelé nyní mají ještě relevantnější výsledky hledání než kdy dříve. Změnilo se také chování robota k dočasně nedostupným nebo k přesměrovaným stránkám, což potěší především tvůrce webů. Při výpadku stránky zůstanou nyní naměřené hodnoty Sranku a ostatních signálů uloženy. Při opětovné dostupnosti stránky nebude třeba čekat na jejich následné dopočítání. Obdobně se převedou tyto hodnoty stránce, která je cílem přesměrování, bez nutnosti nového výpočtu. Zrychlí a zefektivní se tak i samotné vyhledání dané stránky. Novinkou je také podpora kanonických URL. Ta vlastně přináší lepší práci s duplicitním obsahem, který je uložený na různých adresách téže domény.

„Příprava instalace nového robota, respektive nové databáze, stejně jako následné nasazování, probíhalo téměř celý minulý týden. Bylo totiž nutné nainstalovat zhruba stovku strojů. Nevyhnuli jsme se proto ojedinělým prodlevám při načítání stránky výsledků. Nejednalo se však o žádné závažné chyby, ale obvyklé nesnáze spojené s instalací nové databáze do běžného provozu,“ vysvětluje Marek Gizela, manažer produktového týmu fulltextového hledání, Seznam.cz. „Nasazení nového robota předcházelo veřejné testování beta verze, do kterého se zapojily desítky našich uživatelů. I díky jejich podnětům jsme mohli novou databázi spustit již nyní. Všem bych chtěl za jejich podněty poděkovat,“ dodává.

Databáze pro indexování webových stránek nyní obsahuje cca 400 milionů stránek a jejich počet neustále roste. Každý den nový Seznam.cz robot aktualizuje údaje o cca 50 milionech stránek. Při nejvyšším výkonu se pak jedná o 1 000 stránek za sekundu. Samotné hledání denně vyhledává odpovědi na 17 000 000 dotazů uživatelů českého internetu. S novým robotem budou mít uživatelé výsledky rychleji a přesněji.

Autor článku

Tiskovka

Články ze sekce: Tiskovka - NEPOUŽÍVAT