Příjmy z cestovního ruchu vzrostly v prvním čtvrtletí o 1,3 miliardy

09.06.2011 | , Czech Tourism
Tiskovka - NEPOUŽÍVAT


8.6.2011 Příjmy České republiky z mezinárodního cestovního ruchu dosáhly v prvním čtvrtletí roku 2011 celkem 28,6 miliardy korun, což bylo o 1,3 miliardy více než ve stejném období roku 2010. Vyplývá to ze statistiky platební bilance, kterou ve středu zveřejnila Česká národní banka (ČNB).

Příjmy státu ze zahraničního cestovního ruchu se zvýšily díky rostoucí poptávce zahraničních turistů. Těch v prvním čtvrtletí roku přijelo do České republiky celkem 2,4 milionu, což bylo o 8,5 procenta více než ve stejném období předchozího roku. Růst příjmů ze zahraničního cestovního ruchu ovlivnil především vývoj německé ekonomiky, ale i bezpečnostní situace na severu Afriky, která se projevila například výrazným nárůstem příjezdů turistů z Ruska. V prvním čtvrtletí jich přijelo podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) do Česka 113 tisíc. Významný nárůst příjezdů zaznamenali statistici také u hostů z Francie (23,3 procenta), Slovenska (14,7 procenta) a Nizozemska (12,5 procenta).

„Německé hospodářství se v roce 2011 vyvíjí v mnoha ohledech nejlépe od sjednocení země. Nálada v celé společnosti je velmi pozitivní, což v minulých letech nebylo zvykem,“ uvedl k vývoji v hlavní zdrojové zemi českého incomingu David Pastva, ředitel zahraničního zastoupení agentury CzechTourism ve Frankfurtu. Podle Pastvy očekávají němečtí spotřebitelé pozitivní vývoj ekonomiky a jsou proto více ochotni utrácet.

Podle generálního ředitele agentury CzechTourism Rostislava Vondrušky mají pro Českou republiku vysoký růstový potenciál především rozvíjející se ekonomiky v Asii a Jižní Americe – Brazílie, Čína, či Indie. „Důležitým hráčem je samozřejmě i Rusko, které je naším tradičním obchodním partnerem. Rusové vnímají Českou republiku jako rozvinutou západní zemi s vynikajícími lázeňskými službami,“ uvedl Vondruška.

Výdaje českých turistů na zahraniční cestovní ruch dosáhly v prvním čtvrtletí roku 17,5 miliardy korun, což bylo o 7,2 procenta více než ve stejném období roku 2010. I přes rychlejší růst výdajů tak platební bilance za cestovní ruch skončila v prvním čtvrtletí pozitivním saldem ve výši 11,1 miliardy korun.

Autor článku

Tiskovka  

Články ze sekce: Tiskovka - NEPOUŽÍVAT