Co týden dal?

10.06.2011 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Průměrná mzda v letošním prvním čtvrtletí vzrostla meziročně o 471 korun na 23.144 Kč, zvýšila se tak o 2,1 procenta. Reálně po odečtení inflace však rostla jen o 0,4 procenta. Více v našem článku.

Posledních 7 dní ve světě 

  • Německo bude muset kvůli odstavení jádra a v zájmu zachování energetické bezpečnosti postavit v tomto desetiletí dvakrát více elektráren na fosilní paliva, než vláda předpokládala. Přiznala to ve čtvrtek v prohlášení pro německý parlament kancléřka Angela Merkelová.
  • Japonská automobilka Toyota Motor předpokládá, že jí zisk v nynějším fiskálním roce do března 2012 klesne o 31 procent na 280 miliard jenů (přes 58 miliard Kč). Výhled podniku počítá pro následující měsíce s výrazným oživením po zemětřesení s cunami, které na severovýchodě Japonska poničily 11. března závody významných dodavatelů komponentů.
  • Řecko bude v rámci druhého záchranného balíku potřebovat asi až 120 miliard eur (asi 2,9 bilionu Kč). Tvrdí to zdroje agentury Reuters, podle nichž dosud nejčastěji zmiňovaná částka 90 miliard eur nebere v úvahu příspěvek, který si musí zajistit samo Řecko.
  • Prodej osobních aut v Číně v květnu klesl na 1,04 milionu vozů z loňských 1,14 milionu vozů a zaznamenal první pokles za více než dva roky. Na čínský automobilový trh má letos negativní vliv ukončení vládních pobídek podpory prodeje, snaha omezovat registrace nových automobilů a drahý benzin.
  • Celosvětová spotřeba energie se v loňském roce zvýšila o 5,6 procenta, tedy nejrychlejším tempem od roku 1973. Největším spotřebitelem energie se loni stala Čína, která na této pozici vystřídala Spojené státy.
  • Americká ekonomika zpomaluje a horší je i situace na tamním trhu práce. Na konferenci v Atlantě to v úterý připustil šéf americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke. Situace by se ale podle něj měla zlepšit ve druhém letošním pololetí.
  • Mezinárodní ratingová agentura Fitch zlepšila výhled úvěrového ratingu Maďarska na stabilní z negativního. Upozornila rovněž, že by mohla přikročit ke zvýšení samotného ratingu, pokud vláda úspěšně zrealizuje nedávno ohlášený reformní program.
  • Celosvětová spotřeba zemního plynu díky novým zdrojům z břidlic a metanu z uhelných slojí po roce 2025 překročí podíl spotřeby uhlí a kolem roku 2035 se dostane na úroveň spotřeby ropy. Zemní plyn v budoucích letech přitom nahradí očekávaný světový propad produkce elektrické energie z jádra. Předpověděla to Mezinárodní agentura pro energii. 

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 1 500 Kč.

 

Posledních 7 dní doma 

  • Automobilka Škoda Auto zaznamenala nejvyšší květnový prodej v historii. Zájemci koupili 78.100 aut, což je meziročně o 19,5 procenta více. Nového měsíčního prodejního rekordu dosáhla v Rusku a ve Švýcarsku. V prvních pěti měsících roku prodala Škodovka 373.400 vozů, což představuje meziroční nárůst o 21,5 procenta.
  • Česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí meziročně rostla o 2,8 procenta, tedy o 0,3 procentního bodu více než předpokládal předběžný odhad. Ve srovnání s předcházejícími třemi měsíci se hrubý domácí produkt zvýšil o 0,9 procenta.
  • Růst spotřebitelských cen v ČR v květnu meziročně zrychlil na dvě procenta z dubnových 1,6 procenta. V porovnání s předchozím měsícem ceny vzrostly o 0,5 procenta, což ovlivnilo hlavně zdražení potravin a nealkoholických nápojů.
  • Míra nezaměstnanosti se v květnu proti dubnu snížila o 0,4 procentního bodu na 8,2 procenta. Květnový pokles nezaměstnanosti odpovídá odhadům analytiků, podle kterých je tak míra nezaměstnanosti nejnižší od června 2009.
  • Průměrná mzda v Česku v letošním prvním čtvrtletí vzrostla meziročně o 471 korun na 23.144 Kč. Proti stejnému loňskému období tak byla vyšší o 2,1 procenta. Reálně po odečtení inflace se mzda zvýšila o 0,4 procenta.
  • Počet podnikatelů, kteří si samostatnou výdělečnou činností skutečně vydělávají, klesl v Česku v prvním čtvrtletí o tisícovku na 976.000. Vyplývá to z evidence České správy sociálního zabezpečení. Loni počet podnikatelů, tedy soukromých lékařů, umělců nebo zemědělců, stoupl o 21.000 na 977.000.
  • Do České republiky dorazilo 12 vagonů, které firma RegioJet ze skupiny Student Agency podnikatele Radima Jančury koupila od rakouských státních drah ÖBB. Vagony budou zapojeny ve vlacích, jež by na trať Praha - Ostrava měly vyjet v září. 

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Navrhované vládní škrty - který vám vadí nejvíc?

Ministr financí Miroslav Kalousek vytrvale připravuje razantní škrty napříč celým rozpočtem. Který ze škrtů vám vadí nejvíce?

     


Posledních 7 dní na našem serveru

Anketa


Ministerstvo financí chce zrušit daňovou výjimku na stravenky či režijní jízdenky. Chystá za to zavedení zaměstnaneckého paušálu, na který by měli nárok všichni zaměstnanci. Souhlasíte s tím?

  • Ano, jsem pro zrušení stravenek - 45 %
  • Ne, jsem pro jejich zachování - 55 %

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU