Půjčku na dovolenou si vezmou 4% lidí

15.06.2011 | , Proventus Finance
Tiskovka - NEPOUŽÍVAT


14.6.2011 Ani nestabilní politická situace Čechy neodradí od dovolené v nejoblíbenějších prázdninových destinacích. Každý pátý člověk by si jako místo pro zahraniční dovolenou vybral Egypt. Nepopulární je naopak Rusko, kterému patří pomyslné prvenství mezi zeměmi, do kterých by Češi cestovat nechtěli. Vyplynulo to z telefonického průzkumu, který mezi svými zákazníky začátkem června provedla společnost Provident Financial. Průzkumu se zúčastnilo 925 respondentů.

Češi stráví dovolenou doma nebo v Egyptě

Většina Čechů (73 %) s průměrným a nižším příjmem stráví letošní dovolenou doma či na chatě. 17 % respondentů uvedlo, že plánují dovolenkový pobyt v rekreačních zařízeních v České republice, pouhých 10 % už bylo na začátku června rozhodnuto, že vycestuje na dovolenou do zahraničí. Ve výsledku se ale na zahraniční dovolenou vydá vyšší procento lidí, kteří se o podobě své dovolené často rozhodují až na poslední chvíli nebo se nechají zlákat nabídkami „last minute“. Pokud se chystají nebo zvažují zahraniční dovolenou, dávají Češi i přes nestabilní politickou situaci jednoznačně přednost Egyptu. Strávit zde dovolenou by si letos přál každý pátý Čech. Itálie láká necelých 13 % českých rekreantů, následuje Řecko, Francie a až páté Chorvatsko.

Rusko nás neláká, za nebezpečné považujeme arabské a africké země

Jako nejméně atraktivní destinaci pro strávení dovolené Češi vnímají Rusko. Na první místo mezi státy, kde by nechtěli strávit dovolenou, ho zařadilo více než 13 % respondentů, v těsném závěsu následuje Írák a Irán. Češi příliš nedůvěřují ani africkým či arabským zemím. I když Egypt Češi nejčastěji uvádějí jako místo, kde by chtěli strávit dovolenou, více než 10 % z nich by se do této země naopak vydat vůbec nechtělo. V létě se Čechům nechce cestovat do zimy, země s chladným letním počasím patří mezi ty méně oblíbené.

Na dovolenou si Češi nepůjčují

Výsledky výzkumu potvrzují, že Češi s nižšími příjmy si na dovolenou nepůjčují. Letos se chystají financovat dovolenou z úvěru stejně jako vloni pouhá 4 % oslovených, z vypůjčených peněz uhradí nejčastěji celou dovolenou nebo cestu a pobyt. Pokud už se ale pro půjčku na dovolenou rozhodnou, bude se letos jednat o vyšší částku. Zatímco loni si půjčku do 20 000 Kč vzalo pouhých 24% zájemců, letos to je už 44%. Dovolenou v ceně nad 20 000 Kč si letos chce dopřát 18% respondentů (2010: 7%). Tuto skutečnost můžeme připsat oživení ekonomiky.

Z letních půjček lidé zvelebí svá obydlí

Téměř pětina oslovených (19 %) se chystá zažádat v průběhu léta o úvěr na jiný účel než na dovolenou. Ten nejčastěji využijí na rekonstrukci domu, bytu nebo chaty nebo na zařízení domácnosti (75 %). 9 % lidí zvelebí z půjčky zahradu – nakoupí zahradní techniku, posezení, bazén.

„Lidé s nižším příjmem budou letošní dovolenou trávit rekonstrukcí bytu, domu či chaty. Pokud už vyrazí na dovolenou, zůstanou zpravidla v Čechách. V případě zahraniční dovolené jejich kroky povedou nejčastěji do Egypta, od něhož je neodradí ani nestabilní politická situace. Stejně jako loni uvažují o půjčce na dovolenou pouhá 4% Čechů. Díky celkovému hospodářskému růstu si ale na dovolenou budou půjčovat více peněz. 44% lidí si půjčí 20 000 Kč, což je o polovinu více než loni,“
uvedl mluvčí Provident Financial Ondřej Holoubek.

Na pivo si nepůjčím

V odpovědi na otázku „Na co byste si nikdy nepůjčil/a?“ respondenti nejčastěji uváděli hazard, alkohol či zábavu (22 %) a dovolenou + cestování (celkem 22 %). Pouhých 6 % respondentů uvedlo, že by si nikdy nepůjčili na splácení jiné půjčky.

Autor článku

Tiskovka  

Články ze sekce: Tiskovka - NEPOUŽÍVAT