Podnikatelé získali už dvacet miliard z Operačního programu Podnikání a inovace

27.06.2011 | , Ministerstvo průmyslu a obchodu
Tiskovka - NEPOUŽÍVAT


23.6.2011 Dvacet miliard korun už získali čeští podnikatelé z Operačního programu Podnikání a inovace. Projektem, u kterého se hranice čerpání symbolicky posunula nad dvacátou miliardu korun, je rekonstrukce rozpadajícího se objektu bývalého JZD v Petřvaldu na moderní budovu pro kovovýrobu v podniku místního podnikatele Pavla Máchy Makenex s.r.o. Firma získala podporu z programu Nemovitosti; z evropských peněz dostane bezmála šest milionů korun.

"V letošním roce se čerpání dotací z Operačního programu Podnikání a inovace rozběhlo naplno, protože se podnikatelům pomalu daří dokončovat projekty, na které jim zpětně vyplácíme podporu. Znamená to, že na účty podnikatelů už zamířila bezmála čtvrtina všech peněz, které Operační program nabízí," říká ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

"Pro letošní rok je našim cílem vyplatit českým podnikatelům z Operačního programu Podnikání a inovace celkem deset miliard korun. Zatím jsme na dobré cestě,"
říká Petr Očko, ředitel sekce fondů EU, výzkumu a vývoje Ministerstva průmyslu a obchodu. "Tímto tempem si tuzemští podnikatelé bez problémů stihnou rozdělit všech bezmála devadesát miliard korun, které jim náš Operační program nabízí," dodává Petr Očko.

"V současné době je pro nové projekty otevřených celkem pět programů v rámci celého Operačního programu Podnikání a inovace; počítáme s tím, že do konce letošního roku ještě pět dalších programů otevřeme," dodává Miroslav Křížek, generální ředitel agentury CzechInvest.

"Jsme rozvíjející se firma, takže podpora od Evropské unie rozhodně pomohla naše podnikání posunout dál," říká Pavel Mácha, majitel společnost Makenex. "Kromě toho ovšem rekonstrukce, do které jsme se díky podpoře od Ministerstva průmyslu a obchodu mohli pustit, prospěje i celé obci, protože pohled na rozpadající se budovy bývalého JZD nebyl posledních skoro dvacet let vůbec nic pěkného," dodává Pavel Mácha.

Pavel Mácha plánuje ve zrekonstruované budově vyrábět nejrůznější kovové produkty od ocelových konstrukcí, přes kovová zábradlí až po cokoli, co po něm v oblasti kovovýroby budou jeho zákazníci chtít. Renovaci budovy už zaplatil ze svého, z evropských financí teď část peněz získá zpět.

Operační program Podnikání a inovace nabízí podnikatelům téměř 90 miliard korun. Je určený zejména pro malé a střední podnikatele mimo území hlavního města. Program navazuje na svého předchůdce, který v letech 2004 — 2006 podnikatelům nabídl celkem 10 miliard korun, a který se podařilo vyčerpat z více než 99 procent. Další informace o Operačním programu Podnikání a inovace včetně přehledu právě otevřených programů je možné najít na adresách www.mpo.cz, www.czechinvest.org nebo www.mpo-oppi.cz.

Autor článku

Tiskovka

Články ze sekce: Tiskovka - NEPOUŽÍVAT