Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti ČR

20.07.2011 | , Ministerstvo průmyslu a obchodu
Tiskovka - NEPOUŽÍVAT


18.7.2011 Hlavními pilíři nové strategie jsou efektivní instituce, kvalitní infrastruktura a ekonomika poháněná inovacemi.

Předseda vlády Petr Nečas a ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek představili Strategii mezinárodní konkurenceschopnosti ČR, která obsahuje více než čtyři desítky konkrétních projektů pro modernizaci českého státu. Prezentace se zúčastnil odborný garant pracovní skupiny NERV pro konkurenceschopnost profesor Michal Mejstřík.

Hlavními pilíři nové strategie jsou efektivní instituce, kvalitní infrastruktura a ekonomika poháněná inovacemi. Součástí projektu je například novela zákona o investičních pobídkách, díky které by tuto podporu v budoucnu mohly čerpat také projekty zaměřené na výzkum, vývoj a strategické obchodní služby. Ministerstvo průmyslu a obchodu plánuje rovněž spustit společný fond státního a soukromého kapitálu, který by měl podporovat perspektivní projekty tuzemských firem, jejichž standardní financování je obtížné. MPO navrhuje také zlepšit fungování finančních trhů.

Předchozí analýzy zpracované MPO nebo Národní ekonomickou radou vlády podle ministra Kocourka ukázaly, že navzdory dílčím zlepšením je česká ekonomika stále z velké části založena na levné pracovní síle. Podnikatelům vadí zejména neefektivní veřejné instituce, nadměrná regulace a korupce.

Autor článku

Tiskovka  

Články ze sekce: Tiskovka - NEPOUŽÍVAT