HK ČR vítá Strategii mezinárodní konkurenceschopnosti České republiky do roku 2020

20.07.2011 | , Hospodářská komora ČR
Tiskovka - NEPOUŽÍVAT


19.7.2011 Předseda vlády ČR Petr Nečas a ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek představili v pondělí 18. července novou Strategii konkurenceschopnosti České republiky na roky 2012 až 2020, kterou má vláda projednat v srpnu. Strategie čítá 43 projektů s více než 200 opatřeními. Prezident HK ČR Petr Kužel tento dokument uvítal jako důležitý dokument vytvářející předpoklady pro ekonomický růst a rozvoj země.

„Tento materiál je velmi ambiciózní v tom, že určuje směr vývoje jednotlivých rezortů tak, aby se podpořil růstu průmyslu, růst export a výkonnost celé ekonomiky,“ říká Petr Kužel. „Tuto strategii považuji za velmi důležitý dokument, který vytváří předpoklady pro budoucí rozvoj České republiky. Konečně existuje kompletní konsensuální plán, o němž lze diskutovat a na kterém lze dlouhodobě stavět.“ Hospodářská komora České republiky se také na vzniku strategie aktivně podílela. Jako reprezentant podnikatelské sféry dlouhodobě prosazovala, aby stát přijal jednotnou a dlouhodobou strategii, která by nejen analyzovala slabá a silná místa tuzemského hospodářství, ale zároveň také komplexně navrhla cesty pro posílení konkurenceschopnosti České republiky.

Hlavními pilíři nové strategie jsou efektivní instituce, kvalitní infrastruktura a ekonomika poháněná inovacemi. Součástí projektu je například novela zákona o investičních pobídkách, díky které by tuto podporu v budoucnu mohly čerpat také projekty zaměřené na výzkum, vývoj a strategické obchodní služby. „Vítáme zvýšený zájem o podporu výzkumu a inovací a očekáváme, že bude mnohem výrazněji orientována na podporu aplikovaného výzkumu, než tomu bylo dosud,“ říká k této části strategie prezident HK ČR Petr Kužel. „Inovace ve firmách patří k základům jejich konkurenceschopnosti na globálních trzích.“

Strategie počítá rovněž s tím, že účinnost zákonů by se v budoucnu mohla měnit pouze dvakrát ročně. „Podnikatelé jen uvítají, pokud se tento záměr podaří co nejdříve realizovat. Příliš časté novelizace novelizovaných novel vytvářejí značnou právní džungli, jíž se musí podnikatelé prodírat. Byl by to tedy jednoznačný a vítaný krok ke snížení administrativní zátěže a ke zpřehlednění právního prostředí, v němž podnikatelé působí,“ vítá tento záměr prezident HK ČR Petr Kužel.

Vláda chce také zvýšit zájem o studium technických oborů, které v Česku už několik let vykazují pokles počtu studentů. Strategie počítá s tím, že část financování vysokých škol by měla být příště vázána na míru zaměstnanosti absolventů v oboru. Ukončené bakalářské vzdělání by mělo být na úrovni plnohodnotného vysokoškolského vzdělání.

„Hospodářská komora ČR již delší dobu upozorňuje na nutnost zlepšit české školství, jehož úroveň klesá a které v současnosti není ve svém průměru schopné v dostatečném počtu připravovat potřebné, především technické, profese, které firmy potřebují a jejichž nedostatek stále pociťují. Vítáme proto jak podporu potřebným změnám, které strategie vytyčuje pro oblast školství, tak i změnám, které již probíhají a na nichž se také HK ČR různým způsobem podílí – ať již je to vznikající Národní soustava povolání a Národní soustava kvalifikací, tak třeba jednotná závěrečná učňovská zkouška, jejíž povinné zavedení komora podporuje,“ říká k této oblasti Petr Kužel.

Autor článku

Tiskovka  

Články ze sekce: Tiskovka - NEPOUŽÍVAT