Růžové brýle ministerstva financí nesdílíme

22.07.2011 | , Svaz průmyslu a dopravy
Tiskovka - NEPOUŽÍVAT


21.7.2011 Zaměstnavatelé jsou v hodnocení letošního ekonomického růstu ČR opatrní a upozorňují na řadu rizik.

Svaz průmyslu a dopravy ČR není v odhadu růstu české ekonomiky tak optimistický jako Ministerstvo financí ČR. Podle dnes zveřejněné predikce počítá v letošním roce s mírným zrychlením růstu hrubého domácího produktu na 2,5 procenta. Ve srovnání s Makroekonomickou predikcí z dubna 2011 je to zvýšení o 0,6 procentního bodu.

“S novou prognózou Ministerstva financí ČR se shodneme na tom, že růst spotřeby domácností bude letos zpomalovat. Na rozdíl od ní však pohled podniků na ekonomický vývoj nepřeceňuje výsledky prvního čtvrtletí 2011 a i podle našich průzkumů se očekávání firem nelepší a jsou spíše opatrná. I navzdory relativně dobrému hodnocení prvního kvartálu očekávají zlepšování zaměstnanosti až v roce 2012, stagnaci ve vývoji zakázek a vnímají nejistotu ohledně budoucího vývoje zakázek v následujících šesti měsících,“ uvedl Oldřich Körner, analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Podle analytika nejvýznamnější zaměstnavatelského svazu v zemi „očekávání Ministerstva financí ČR nepřikládá zřejmě dostatečný význam zpomalení ekonomiky v USA, dopadům tsunami a obnovené recesi v Japonsku a spoléhá zřejmě na dosud příznivý růst německé ekonomiky táhnoucí celou eurozónu“. I ten má svá rizika, jak naznačuje klesající důvěra německých podnikatelů. Nálada německých investorů a analytiků se tento měsíc dál propadla a index ZEW klesl na nejnižší úroveň od počátku roku 2009.

Optimismu ohledně růstu české ekonomiky nesvědčí ani opakovaná oznámení o zvyšování daní a zavádění poplatků a informace o nekončící dluhové krizi v Evropské unii.

Autor článku

Tiskovka  

Články ze sekce: Tiskovka - NEPOUŽÍVAT