Důvěra v ekonomiku – opět mírné ochlazení

26.07.2011 | , Svaz průmyslu a dopravy
Tiskovka - NEPOUŽÍVAT


25.7.2011 Červencová zjištění ČSÚ korespondují s výsledky průzkumů Svazu o mírném zhoršení očekávání vývoje zakázek.

Již třetí měsíc za sebou klesá důvěra v domácí ekonomiku. Tento trend potvrdil i červencový souhrnný indikátor důvěry, který se meziměsíčně snížil o 0,5 bodu. Mezi podnikateli se důvěra meziměsíčně snížila o jeden bod. „Přestože s výjimkou stavebnictví již všechna sledovaná odvětví překonala pokles z recese a jejich očekávání jsou výrazně výše než v roce 2009, jejich důvěra v ekonomiku je nižší oproti loňskému roku. Horší je i porovnání s prvním čtvrtletím letošního roku,“ uvedl Oldřich Körner, analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR.

To, co nadále brání výraznějšímu optimismu v podnikatelské sféře, je stále ještě nedostatečná poptávka. „Čtyřicet procent respondentů uvádí, že hlavní bariérou růstu produkce je stále nedostatečná poptávka,“ poznamenal analytik Svazu.

Jak potvrzují aktuální šetření Svazu průmyslu a dopravy ČR mezi 1600 členskými firmami, vývoj tuzemské ekonomiky bude v příštích měsících provázen řadou rizik. „Zjištění ČSÚ koresponduje s výsledky našich průzkumů mezi podniky, které ve druhém čtvrtletí mírně zhoršily očekávání vývoje zakázek, investičních výdajů, průměrných mezd, zaměstnanosti a poukazují na nejistotu ohledně budoucí poptávky,“ uvedl Oldřich Körner.

Vývoj důvěry českých podnikatelů v zásadě koreluje s obdobným vývojem v sousedních zemích. „Situace ekonomiky je lepší než v roce 2009 a první čtvrtletí 2011 skončilo poměrně úspěšně. Vynořují se však nejistoty ohledně dalšího vývoje v USA a také v eurozóně, kterou v podstatě zatím táhne především německá ekonomika,“ uvedl Oldřich Körner. Obě zmíněné světové ekonomiky v současnosti zápolí a v budoucnu se budou potýkat s obrovskou dluhovou zátěží. Rovněž domácí poptávka je ohrožována dalšími rozpočtovými škrty a poklesem spotřebitelské důvěry.

Autor článku

Tiskovka  

Články ze sekce: Tiskovka - NEPOUŽÍVAT