Téměř 6 000 lidí se letos v prvním pololetí zajímalo o evropské fondy

29.07.2011 | , CzechInvest
Tiskovka - NEPOUŽÍVAT


28.7.2011 „Zájemcům, jak postupovat při předkládání žádostí o dotace z evropských fondů, radí informační linka agentury CzechInvest od roku 2004, za tu dobu vyřídila už desítky tisíc dotazů," říká ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. "Do roku 2013 podpoříme podnikatele částkou bezmála 90 miliard korun z Operačního programu podnikání a inovace. Zatím jsme vyplatili přes dvacet miliard korun, další desítky miliardy už jsou ale přislíbené konkrétním projektům a budou vyplacené, jakmile podnikatelé svoje plány dokončí."

„Od svého vzniku do konce prvního pololetí roku 2011, tedy za 6 a půl roku, Zelená linka odpověděla na celkem 66 303 dotazů týkajících se Operačního programu Podnikání a inovace. Otázek každým rokem přibývá, což dokládá zvyšující se zájem o evropské dotace a fakt, že se firmy po období krize opět pouštějí do nových projektů,“ vysvětluje Petr Očko, ředitel sekce fondů EU, výzkumu a vývoje Ministerstva průmyslu a obchodu.

„Struktura dotazů závisí především na tom, jaké programy podpory jsou aktuální, kde je například nově otevřená výzva či končí příjem registračních nebo plných žádostí. Mnoho telefonátů směřuje také k programům, které spuštěné momentálně nejsou, ale žadatele zajímají obsahem i tím, co podporují. Lidé se proto na bezplatném call centru často ptají, kdy bude vypsaná nová výzva a jaké bude mít podmínky,“ dodává generální ředitel agentury CzechInvest Miroslav Křížek.

V prvním pololetí 2011 se klienti CzechInvestu nejvíce ptali na správné používání on-line aplikace eAccount, která je hlavním nástrojem administrace projektů a přes kterou žadatelé o dotace podávají projekty, konkrétně o podávání žádostí u jednotlivých programů, předkládání žádostí o platbu či monitorovací zprávy. Volající rovněž konzultovali postup při výběru dodavatelů a pravidla pro publicitu. Každá chyba by totiž mohla snížit šanci podnikatelů na získání evropských peněz.

Zelená informační linka o programech podpory podnikání je v provozu každý pracovní den od 9 do 13 hodin. Na telefonním čísle 800 800 777 mohou lidé zdarma konzultovat projekty z Operačního programu Podnikání a inovace. Využít lze také emailovou adresu programy@czechinvest.org.

Nejvíc otázek, které bezplatná telefonní linka CzechInvestu během prvních šesti měsíců 2011 přijala, se týkalo počítačové aplikace eAccount, metodiky Operačního programu Podnikaní a inovace (OPPI) a programů Nemovitosti a Školicí střediska. Pracovníci specializovaní na programy podpory podnikání odpověděli celkem na 5 711 dotazů, což je v průměru 45 otázek denně.

Autor článku

Tiskovka  

Články ze sekce: Tiskovka - NEPOUŽÍVAT