Strašidelné investiční léto

01.08.2011 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Záplavy jak ty vodní, tak negativních zpráv – tak vypadá svět letošního léta. Vůbec se nezdá  tento způsob léta jen poněkud nešťastným. A už vůbec nevypadá jako rozmarné. Alespoň, že ty houby začaly růst a připomínají nám, že možná není vše úplně ve psí.

Zeměkoule se sice točí dál, ovšem zadlužené „vyspělé země“ zjistily, že takhle to dál nejde – ale nevědí, co s tím. Konečně si začínají bolestně uvědomovat, že žijí na dluh a kdyby jim nepůjčovala Čína, už by si nemohly užívat nad poměry. Paradoxně nejhůř jsou na tom ti, kdo nějaké peníze mají, tedy investoři… kam je mají dát? Úrokové sazby jsou uměle stlačeny k nule, bývalý safe haven (americké dluhopisy) jsou už jen vzpomínkou na loňské sněhy a zlato je útočiště pro blbečky.


Bezpečná jen hotovost?


Tak i střihoun jako Georgie Soros uzavírá své otevřené hedgeové fondy a jejich podílníkům vyplácí peníze, jeho slovutný fond Quantuum drží tři čtvrtiny portfolia v hotovosti. Investiční Apokalypsa je zatím jen za obzorem, ale jestli má pravdu katastrofický věrozvěst Nouriel Roubini, který předvídá „dokonalou bouři“ (tak pojmenovali meteorologové dosud největší zaznamenanou bouři z října 1991, kdy se srazily tři povětrnostní fronty – mezi nimi i hurikán Grace), potěš Pánbůh.

To nějak tuší i náš Spořínek, takže svou náklonnost ke cashi jistě kromě slamníku projevuje sumou 43 miliard, které si za pololetí uložil na běžné účty. Stříbrnou medaili opět získaly jednorázové životní pojistky – skoro 60 tisíc lidí si do nich dalo 15 miliard korun (tedy v průměru čtvrt mega každý). Ještě vidíme 8 miliard do penzijních fondů a tím to končí, protože jinak 6 miliard uteklo z termíňáků (v tom bylo 5 miliard ze stavebka) a 5 miliard z fondů peněžního trhu.


Probuzení zajištěných fondů


Naše fondy kupodivu nedopadly v červenci nijak bídně, dokonce byly v letošním roce nejúspěšnější, když za úspěch považujeme odliv pouhých 200 milionů korun. Stalo se tak ale jen díky zajištěným fondům ČSOB, které v předminulém týdnu dokázaly přilákat přes půl miliardy korun. To je ovšem jen jejich částečný úspěch, protože z jiných ukončovaných zajišťáků odtéká ještě mnohem víc.

Ostatní fondy skomírají na úbytě a žádné změny trendů nevidět: fondy peněžního trhu jsou v trvalé nemilosti – jak jinak, když nevynesou za půlrok ani půl procenta? Naopak dluhopisové se sice již z nepřízně (výnosů i obliby) začaly zotavovat, ale dluhopisy ještě zdaleka nemají vyhráno. Už i třeba mediálně dobře známý investor Jim Rogers se v televizi nechal slyšet, že dluhopisy americké vlády shortuje (tedy prodává tzv. nakrátko), čímž sází na jejich pokles.

Akciové trhy předvedly ošklivý pokles a nemusí být zdaleka poslední. Například i analytici německé Deutsche Bank se nechala slyšet, že při zhoršení dluhové krize akcie ztratí až 35 % a přijde recese (širší dopady, než v případě kolapsu Lehman Brothers). Radí: schovejte se do zdravotnictví a energetiky!

A domácí rada? Kdo má akcie ČEZ, právě tento týden inkasuje dividendy – takže kontrolní otázka: kde jinde dostanete 6% roční výnos?

Autor článku

Petr Fejtek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU