Velká zábavní pyrotechnika bude od pondělí pod přísnějším dohledem

01.08.2011 | , Ministerstvo průmyslu a obchodu
Tiskovka - NEPOUŽÍVAT


31.7.2011 Na dovoz velké zábavní pyrotechniky ze zemí mimo Evropskou unii je od pondělí potřeba speciální povolení – podobně jako například pro výbušniny.

Stát bude mít od pondělí lepší kontrolu nad velkou zábavní pyrotechnikou určenou hlavně profesionálům nebo alespoň zkušeným domácím spotřebitelům. Na dovoz čehokoli o síle větší než má třeba bouchací kulička je nově nutné speciální povolení Licenční správy Ministerstva průmyslu a obchodu – podobně, jako třeba při dovozu výbušnin nebo jiných nebezpečných výrobků.

"Dovozci budou muset prokázat nejenom to, že pyrotechnika odpovídá bezpečnostním standardům, ale budou také muset poskytnout informace například o množství dovážené pyrotechniky a podobně," vysvětluje ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. "Stát tak bude moci mnohem lépe dohlédnout na to, kde a komu se pyrotechnika prodává. Pomůže to omezit případy, kdy je na jednom místě například v tržnicích amatérsky uskladněné životu nebezpečné množství pyrotechniky, větší kontrola by měla být i nad zakázaným prodejem pyrotechniky dětem."

Přísnější režim se týká pyrotechnických výrobků druhé, třetí a čtvrté třídy nebo kategorie. Vedle výrobků určených pouze pro profesionály se tak vztahuje i na velkou zábavní pyrotechniku jako jsou rakety nebo některé kompakty prodávané volně komukoli staršímu osmnácti let. Naopak nic se nemění na dovozu běžně prodávané pyrotechniky třídy nebo kategorie 1, kam patří například prskavky nebo bouchací kuličky.

Obdobná pravidla postupně zavádějí i další členské státy Evropské unie. Systém udělování dovozních licencí pro dovoz pyrotechnických výrobků už například platí i na Slovensku; podobná opatření již přijalo také Rakousko, Německo, Španělsko, Velká Británie nebo Francie.

Podle celní statistiky tento typ výrobků do České republiky dováží řádově 20 společností. Jejich import se přitom meziročně zvyšuje. Nejvíc jich do České republiky zamíří vždy ve druhé polovině roku – před Silvestrem.

Na základě dohody mezi Českou obchodní inspekcí a Českým úřadem pro zkoušení zbraní a střeliva, kterou v závěru loňského roku zprostředkovalo Ministerstvo průmyslu a obchodu, na prodej pyrotechniky dohlížejí obě instituce společně.

Autor článku

Tiskovka

Články ze sekce: Tiskovka - NEPOUŽÍVAT