Co týden dal?

02.09.2011 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Právě dnes schválila poslanecká sněmovna dvě důležité změny. Jednak omezení státní podpory stavebního spoření a pak také zvýšení DPH. Více informací naleznete v pravidelném týdenním souhrnu.

Posledních 7 dní ve světě

  • Itálie vyškrtne z programu úsporných opatření navrhovanou daň pro nejbohatší a místo ní navrhne jiná opatření, které má zabránit daňovým únikům. Sdělila to kancelář premiéra Silvia Berlusconiho, který o návrhu jednal s několika členy své vlády. Nepadla však žádná zmínka o tom, zda Itálie zvýší sazbu daně z přidané hodnoty (DPH), ačkoliv o tom italská média hojně spekulovala.

  • Ukrajina hodlá v příštích letech snížit dovoz zemního plynu z Ruska o dvě třetiny, protože jeho cena je příliš vysoká. Uvedl to ukrajinský premiér Mykola Azarov. Dodal, že země musí zvýšit produkci uhlí, aby dodávky ruského plynu nahradila.

  • Banky v Evropské unii žádnou masivní kapitálovou injekci nepotřebují, i když dluhová krize v eurozóně prozatím neustupuje. Řekl to šéf Evropského bankovního úřadu (EBA) Andrea Enria. Reagoval tak na zprávu listu Financial Times Deutschland, podle které má Enria obavy ze slabé kapitálové struktury evropských bank a mohl by požádat o větší pravomoci.

  • Ruský plynárenský gigant Gazprom zvýšil v prvním čtvrtletí zisk o 42 procent na 478,5 miliardy rublů (276 miliard Kč) díky silnějšímu prodeji v Evropě. Výsledek překonal očekávání analytiků, kteří podle agentury Reuters počítali s nárůstem zisku o necelých 30 procent.

  • Důvěra v ekonomiku Evropské unie i eurozóny v srpnu citelně poklesla. Index ekonomické nálady (ESI) propadl v případě EU o pět bodů na 97,3 bodu a u unijních států platících eurem o 4,7 bodu na 98,3 bodu. Novináře o tom informovala Evropská komise.

  • Řecký státní dluh se vymkl kontrole a vládní opatření ve snaze o ozdravení veřejných financí selhávají. Konstatoval to ve své zprávě nezávislý parlamentní výbor expertů. Zpráva vyšla v dnech, kdy v Aténách jedná s vládou inspekční tým "trojky" mezinárodních věřitelů před plánovaným uvolněním další splátky finanční pomoci.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 1 500 Kč.

 

Posledních 7 dní doma

  • Vládní novela zákoníku práce je před závěrečným schvalováním. Novela mění například odstupné při propuštění nebo opakované zaměstnávání na dobu určitou. Navržené změny v zákoníku mají vést podle vlády k větší pružnosti pracovního trhu a mají motivovat firmy k vytváření pracovních míst.

  • Sněmovna dnes v závěrečném čtení schválila hlasy koalice vládní návrh na omezení státní podpory stavebního spoření. Podpora klesne na nejvýše 2000 korun ročně pro nové i existující smlouvy. Sněmovna dále schválila změnu DPH. Snížená desetiprocentní sazba daně z přidané hodnoty vzroste od příštího roku na 14 procent. Od dalšího roku se obě sazby sjednotí na 17,5 procenta.

  • Prezident Václav Klaus chce pro Česko trvalou výjimku z povinnosti zavést euro. Prezident to uvedl při setkání s českými velvyslanci. "Jestli bych měl (k euru) něco nového veřejně nastolit, pak by to byl jedině opt-out z naší povinnosti přijmout euro. Ale toho se vláda bojí," řekl prezident. Klaus je odpůrcem přijetí eura dlouhodobě.

  • Mezi řediteli tuzemských stavebních firem narůstají obavy z vývoje stavebnictví v roce 2012. Pro letošní rok ale dřívější pesimismus mírní. Výsledky průzkumu společností CEEC Research a KPMG Česká republika na diskusním setkání zástupců vlády a stavařů prezentoval partner KPMG ČR Pavel Kliment.

  • S korupcí se v České republice setkalo 12,7 procenta podnikatelů. Nejvíce tento problém trápí firmy v Ústeckém kraji. Korupci zde vnímá 17,8 procenta podnikatelů. Naopak nejlépe je na tom Jihomoravský kraj, kde se s ní setkalo jen 9,9 procenta podnikatelů. Vyplývá to z průzkumu mezi více než 10.000 podnikateli, který se uskutečnil v souvislosti s podnikatelskými soutěžemi Vodafone Firma roku 2011 a Era Živnostník roku 2011.

  • Společnost RWE Trangas ve čtvrtém čtvrtletí nebude měnit ceny plynu pro domácnosti. Podle informací ČTK nebude ceny plynu ve čtvrtém čtvrtletí zřejmě měnit ani společnost E.ON. Pražská plynárenská ve středu oznámila, že ceny plynu od října zvýší. Domácnost, která plyn využívá k vaření, topení a ohřevu vody, si při roční spotřebě 20 megawatthodin připlatí měsíčně 87 korun, tedy o téměř pět procent více.

  • Dluhy českých domácností u bank a finančních institucí během letošního července vzrostly o pět miliard korun na 1,085 bilionu korun. Za poslední rok domácnosti zvýšily své zadlužení o zhruba 67 miliard korun, vyplývá z údajů České národní banky.


...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 




Posledních 7 dní na našem serveru

Anketa

Jablonecká Česká mincovna láme rekordy, za jediný týden prodala investiční zlato za bezmála sto milionů Kč. Důvodem jsou rostoucí ceny zlata na světových trzích. Uvažujte v současnosti i vy o zlatu jako o zajímavé investiční příležitosti?

  • Ano, jeho cena stabilně roste - 31 %
  • Ne, o takovou investici se vůbec nezajímám - 69 %

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU