mBank je další bankou, kde můžete jít na účtu do minusu

08.09.2011 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Kolik stojí kontokorent u mBank v porovnání s jinými bankami? Vyplatí se využívat povolený debet nebo vyjde levněji převést finance na účet z kreditní karty?

mBank přišla konečně s možností jít v případě potřeby u svého účtu do minusu. Stalo se to nedávno, nenápadně a pro někoho možná i nečekaně.

Přečerpat účet nemohou zatím všichni vlastníci mKonta, ale pouze ti, kterým to banka sama nabídne. Jakmile jednou cestu do minusu zkusíte, budete pak i další měsíce platit 19 nebo 29 Kč. Bez ohledu na to, zda budete debet v dalších měsících využívat, či nikoli.


Kontokorent. Konečně?


Kontokorentní úvěr byl jednou ze služeb, kterou banka slibovala od počátku svého působení na českém trhu. Dlouhé měsíce se však nic nedělo a klienti si museli zvyknout na vyrovnané či přebytkové hospodaření. Nebo měli možnost kontokorentu u jiných bank, kde je tato služba běžnou.

mBank stála před možností nabídnout povolený debet několika způsoby. Mohla to udělat bez poplatku a vydělávat pouze úrocích z úvěru. Tímto způsobem nenabízí debet na českém trhu žádná banka. Bezpoplatkové účty buď možnost debetu vůbec nemají, nebo si za něj účtují zvlášť. Kontokorent najdete bez zvláštního poplatku jenom v rámci balíčkových účtů, nejlevněji u UniCredit Bank za 50 Kč (Expresní konto). U účtů, kde jinak neplatíte nic, najdete kontokorent u Fia za zhruba 8 Kč*, u LBBW Bank za 15 Kč (za zřízení se platí jednorázově 200 Kč). Zuno debet zatím nenabízí.

Dále mohla mBank nabídnout debet tím způsobem, že by účtovala poplatek za měsíc, kdy by debet klient využil. Tento způsob je poměrně běžnou praxí, jmenujme například Raiffeisenbank.

Tip redakce



Tip redakce: Zkuste do naši aplikace Nejlepší bankovní účet zadat ve 2. kroku, že chcete využívat kontokorentní úvěr. Uvidíte tak náklady na vedení účtu s kontokorentem seřazené od nejnižších po nejvyšší.


mBank účtuje za debet poplatek podle jeho výše. V rozmezí 5 – 25 tis. Kč. je výše poplatku 19 Kč měsíčně, pro debety nad 25 tis. Kč do 50 tis. Kč je to pak 29 korun. Jakmile jednou debet využijete, poplatek už je vám pak účtován každý měsíc. „Vzhledem k tomu, že banka musí rezervovat prostředky pro klienta, platí se tento poplatek od okamžiku, kdy klient o povolené přečerpání požádá. Není to tedy tak, že poplatek platíte pouze v měsíci, kdy čerpáte tuto formu úvěru,“ uvedla Ivana Buriánková, tisková mluvčí mBank.

Samotná úroková sazba, tedy cena, kterou platíte podle počtu dnů, kdy jste v minusu, je pak zcela standardní oproti zbytku trhu, viz náš přehled kontokorentů a povolených debetů. mBank zvolila úrok 18,9 % ročně. Pokud byste tedy měli půjčených 10.000 Kč po dobu 1 měsíce, zaplatíte na úroku zhruba 157 korun. Společně s poplatkem by vás tedy taková půjčka vyšla na 176 korun za měsíc.

Kontokorent je nutné dorovnat jednou do roka. Účet je tedy potřeba alespoň jednou za 12 měsíců dostat do kladných čísel.

* Poplatek za kontokorent platí pro úvěrový rámec 10.000 Kč se sazbou 14.3 Kč, kde je účováno 1 % z úvěrového rámce za rok vedení.


Závazná zkouška


Zřízení debetu u mBank je třeba zvážit. Jakmile totiž jednou debet zkusíte, účet, který jste měli možná dosud úplně zadarmo, vás začne měsíčně stát alespoň 19 Kč. Tento nový fakt může být pro část uživatelů mKonta i lehce nebezpečný. Musí si nechávat každý měsíc na účtu nějaké peníze na poplatky, což dosud nebylo při správném chování nutné.


mBank umožňuje čerpat peníze i z kreditní karty


mBank uvedla ještě před spuštěním kontokorentního úvěru jinou produktovou novinku, kterou umožnila rovněž získat peníze na nečekané výdaje. U své kreditní karty nabídla mBank bezhotovostní převod financí na běžný účet při zachování bezúročného období.

Tato služba je zpoplatněna vždy jednorázovým poplatkem ve výši 1,5 % z převáděné částky (minimálně 30 korun). Pokud si tedy převedete ze své mKreditky na své mKonto 10.000 Kč, zaplatíte za to 150 Kč - po dobu bezúročného období, tedy až 54 dní, neplatíte nic dalšího na úrocích. Při nedorovnání mKreditky v bezúročném období, by vám poté byl účtován z půjčené částky úrok 14,8 - 23,8 % p. a.*

*Úroková sazba závisí na ročním poplatku: 0 Kč tarif 1 s úrokem 23,8 % ročně; 290 Kč tarif 2 s úrokem 19,8 % ročně; 590 Kč tarif 3 s úrokem 14,8 % ročně

Štítky:

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ