Podpora ve výši 3000 Kč i pro děti

29.09.2003 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Novela zákona o stavebním spoření je schválena.  Už ji chybí pouze schválení Senátu a následný podpis prezidenta. Co tedy nakonec poslanci změnili? Na jaké změny se máme těšit?

Konečná verze novely zákona o stavebním spoření, kterou v pátek schválila Poslanecká sněmovna, říká, že u smluv uzavřených od 1. ledna státní podpora dosáhne maximálně do výše 3000 Kč ročně, a měly by ji získat všichni, tedy bez rozdílu zda stavební spoření použijí na bytové potřeby či nikoli. Dalším pozitivem je, že na ni i nadále budou mít nárok i děti do 15 let.

V současné době klienti mohou ročně při naspoření min. 8 tis. Kč získat státní podporu ve výši max. 4500 Kč. Od nového roku se příspěvek sníží na maximálně 3000 Kč a to v případě pokud klient ročně naspoří minimálně 20000 Kč.  Prodlouží se minimální doba spoření z pěti na šest let.  Navíc bude možné sdružit více smluv o stavebním spoření do jedné úvěrové smlouvy v rámci členů rodiny.  

Nové podmínky budou platit až pro smlouvy uzavřené od příštího roku. Lidé proto  mají možnost uzavřít ještě letos smlouvy u kterých budou zachovány současné podmínky, tedy i vyšší státní podporu. Díky tomuto trendu tak stát i přes snížení státní podpory vydá na stavební spoření asi 16 mld. Kč, což je o 2 mld více než letos.

Cílem změny podpory stavebního spoření byla úspora v dalších deseti letech asi 63 miliard Kč. Protože však poslanci ponechali nárok na státní podporu i dětem, sníží se úspora o 9,5 miliardy korun.

 

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ