ANALÝZA: Zisky evropských firem za Q3 začaly dobře, výhled horší

21.10.2003 | , Reuters
MAKRODATA A EU


V Evropě minulý týden odstartovala napjatě očekávaná čtvrtletní výsledková sezona a většina předních společností zatím přinejmenším dostála či předčila očekávání analytiků. Současně se však spekuluje, jak dlouho budou zisky firem růst.

Investoři byli na silné výsledky připraveni. Evropa se probouzí z několika hubených let utahování opasků a restrukturalizací a plně využije každého mírného oživení poptávky. Z několika předních evropských firem, které tento týden oznámily výsledky za třetí čtvrtletí, předčili očekávání nizozemský výrobce spotřební elektroniky Philips, německý softwarový tahoun SAP i největší světový dodavatel mobilních telefonů Nokia.
Na druhé straně Atlantiku byly zisky ještě lepší a předpovědi analytiků překročily například Motorola, Merrill Lynch, Bank of America a Intel.

LOUDAVÁ EVROPA

Známky hospodářského oživení v kombinaci s opojným očekáváním zisků tento týden zvedly index Eurotop 300 až na hranici letošního maxima. Od březnového šestiletého dna tak posílil již o 35 procent. Někteří analytici se však obávají, že by růst zisků firem mohl brzy ztratit na síle. "Podle mého názoru dojde k tomu, že zisky evropských firem budou zaostávat (za americkými), euro půjde nahoru a evropská ekonomika bude mnohem slabší než americká," uvedl Rupert Thompson, globální stratég z E*Trade Securities.

Zatímco některé sektory, například technologický, vykazují známky odrazu od ekonomického dna, pomalý růst HDP a omezené podněty povedou k tomu, že evropské firmy budou mít co dělat, aby udržely růst zisků. Tato situace vytváří tlak na ceny akcií. "Když se podíváte na samotnou Evropu, její výsledky neospravedlňují ceny akcií, jaké vidíme. Potáhne nás ale Amerika," dodal Thompson.

Z průzkumu trhu pařížskou JCF Group vyplývá, že analytici od června zvýšili předpověď letošního růstu průměrného zisku na akcii (EPS) zařazenou v indexu DJ Stoxx 50 na 24,3 procenta z původních 17 procent. Za tutéž dobu však snížili odhad růstu EPS pro rok 2004 na 8,7 procenta z dřívějších 11,4 procenta. "To nám dělá opravdu starosti. Analytici vložili všechna svá očekávání růstu do tohoto roku, avšak předpovědi ukazují, že nejde o udržitelné nebo strukturální oživení," řekl Bobby Rakhit z JCF.

PHILIPS V ČELE

Výsledkovou sezonu odstartovala firma Philips nečekaně vysokým čistým ziskem 124 milionů dolarů, k němuž jí napomohl přínos společností, v nichž má Philips podíl. Následovala největší evropská softwarová společnost SAP s čistým ziskem za třetí čtvrtletí ve výši 252 milionů eur, když překonala předpovědi analytiků pohybující se okolo 193 milionů. SAP si také stanovila vyšší finanční cíle, když předpověděla zvýšení provozních marží a zisku na akcii.
Finský mobilní gigant Nokia nahlásil zisk za třetí čtvrtletí bez mimořádných položek a amortizace goodwillu v hodnotě 0,18 eura na akcii, a těsně tak překročil předpověď analytiků 0,17 eura na akcii. Nokia sice zvýšila letošní celosvětový výhled, ale současně uvedla, že prodej telefonů zůstává ve čtvrtém kvartále pod tlakem kvůli slabšímu dolaru a ostré konkurenci.
Ucelenější obrázek o ekonomickém zdraví a vyhlídkách evropských společností bude k dispozici příští týden, kdy výsledky oznámí například automobilka DaimlerChrysler, potravinářská skupina Nestlé, ropný obr Royal Dutch/Shell či výrobce léků GlaxoSmithKline.

Zdroj: Reuters, 17. 10. 2003
Autor: Lincoln Feast
Přeložil: Jan Schmidt

 

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU