V roce 2012 je práce v předčasném důchodu komplikovanější

23.01.2012 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Při odchodu do předčasného důchodu je dobré pamatovat na to, že předčasný důchod je trvale krácený důchod. Při dosažení důchodového věku se důchod nepřepočítává.

V důchodovém věku mohou mít penzisté jakýkoliv příjem, mohou tedy současně pobírat starobní důchod a mzdu ze zaměstnání. Pro pracující starobní důchodce neexistují žádná omezení. U předčasného důchodu je to však jinak. V letošním roce jsou podmínky přísnější než v minulosti. Proč?

Při odchodu do předčasného důchodu je dobré pamatovat na to, že předčasný důchod je trvale krácený důchod. Při dosažení důchodového věku se důchod nepřepočítává. V předčasném důchodu navíc nesmí být až do dosažení důchodového věku výdělečná činnost, ze které se platí sociální pojištění. Jakmile však předčasný důchodce dosáhne řádného důchodového věku (záleží na roku narození), tak již jsou možnosti přivýdělku v důchodu neomezené.


Kdy lze pobírat předčasný důchod a pracovat?


Počet předčasných důchodců každoročně stoupá. Předčasný důchod je však výrazně nižší než starobní důchod. Mnozí předčasní důchodci si chtějí po několika měsících přivydělat. Nechtějí však nastoupit zpět do zaměstnání. Výdělečná činnost předčasných důchodců je však omezena. Předčasní důchodci nesmějí mít do dosažení důchodového věku příjem zakládající účast na nemocenském pojištění. Mohou tedy nastoupit do zaměstnání a mít pouze příjem, který účast na nemocenském pojištění nezakládá. Možnosti jsou dvě: buď práce malého rozsahu, nebo práce na dohodu o provedení práce. Podívejme se, k jakým změnám došlo pro rok 2012.


  • Zaměstnání malého rozsahu

Nejdříve začneme pozitivní změnou pro zaměstnané předčasné penzisty. Pro rok 2012 dochází ke zvýšení hranice zaměstnání malého rozsahu z 2 000 Kč na 2 500 Kč. V praxi tato změna znamená, že si pracující předčasný důchodce může měsíčně přivydělat až do 2 500 Kč a nebude účasten na nemocenském pojištění. Zaměstnání malého rozsahu je upraveno v zákoně o nemocenském pojištění. Předčasní důchodci tak mohou pravidelně pracovat pro svého zaměstnavatele v letošním roce např. na základě dohody o provedení činnosti a mít sjednanou měsíční mzdu 2 499 Kč a nepřijdou o předčasný důchod. V letošním roce lze tedy současně pobírat předčasný důchod a mít příjem ze zaměstnání malého rozsahu měsíčně do částky 2 500 Kč. Vyšší měsíční příjem již účast na nemocenském pojištění zakládá.


  • Dohoda o provedení práce

Negativní zprávou pro předčasné důchodce jsou však změny u dohody o provedení práce. Pozitivní změnou je, že pro jednoho zaměstnavatele mohou na základě dohody o provedení práce pracovat až 300 hodin za rok oproti 150 hodinám v roce 2011. Nevýhodou však je skutečnost, že si nesmí předčasný důchodce na základě dohody o provedení práce vydělat více než 10 000 Kč měsíčně. V případě, že má totiž zaměstnanec měsíční příjem z dohody o provedení práce vyšší než 10 000 Kč, tak je ze zákona nemocensky pojištěn. V tomto případě by ztratil předčasný důchodce nárok na předčasný důchod. Na tuto skutečnost je třeba pamatovat při rozvržení odměny. I v letošním roce tedy lze pracovat na základě dohody o provedení práce a současně pobírat předčasný důchod, měsíční započitatelný příjem plynoucí z dohody o provedení práce však nesmí překročit hranici 10 000 Kč.


Co když nastoupím zpět do zaměstnání?


V některých případech se stane, že se předčasný důchodce nechá do dosažení důchodového věku normálně zaměstnat. V tomto případě je potřeba počítat s tím, že po dobu zaměstnání nevzniká nárok na výplatu předčasného důchodu. Když se předčasný důchodce rozhodne nastoupit zpět do zaměsntání, tak musí tuto skutečnost oznámit spolu se svým zaměstnavatelem ČSSZ. Může tak učinit i prostřednictvím místně příslušné OSSZ. Po dobu výkonu zaměstnání bude totiž pozastavena výplata předčasného důchodu. Neoznámení nastoupení do zaměstnání může mít nepříjemné důsledky. Neoprávněný přeplatek na předčasném důchodu bude totiž nutné vrátit, případně se vymůže exekučně. Kontrolou (i dodatečnou) se přitom na nástup do zaměstnání vždy příjde. Po ukončení zaměstnání občan požádá na místně příslušné OSSZ o uvolnění důchodu. Následně bude občanovi zasílán již vypočítaný důchod, když však občan odpracuje alespoň 90 dní, tak se mu sníží krácení důchodu a bude mu zasílán vyšší důchod.

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY