Letos stát vlastní bydlení nepodpoří: Nebude ani úroková dotace, ani úvěr 300

26.01.2012 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Uvažujete o vlastním bydlení a zajímá vás, zda je letos nějak zvýhodněno? Státní podpory se bohužel skoro nedočkáte.

Mladí letos budou muset vyřešit vlastní bydlení bez podpory státu – tak by se dala shrnout otevřenost pomocné ruky státu v této otázce.


Bez úrokové dotace


Úroková dotace na starší bydlení pro lidi ve věku do 36 let není poskytována z důvodu nízkých úrokových sazeb komerčních úvěrů

Podpora hypoték je poskytována k úvěrům mladých na nákup bytů tak, že po dobu fixace úrokové sazby (nejdéle však po dobu 5 let) je poskytována podpora ve výši jednoho procentního bodu v případě, že průměrná sazba podporovaných hypoték za rok předcházející fixaci je v intervalu 5 až 6 %, dvou procent v případě intervalu 6 až 7 % atd.

Rozhodné období pro výpočet průměrné úrokové sazby je vždy předešlý rok. V roce 2011 se však průměrné úrokové sazby podpořených úvěrů pohybovaly pod pěti procenty a v takovém případě se příspěvek pro nově čerpané úvěry neposkytuje,“ vysvětlil Miroslav Kalous, náměstek ministra pro místní rozvoj. Snížení podpory na nulovou hodnotu bude dále provedeno rovněž u stávajících příjemců podpory, u kterých po 31. lednu dojde ke změně běžné úrokové sazby banky. V letošním roce rozpočtuje MMR na výplatu pokračujících podpor hypoték 23 milionu Kč.


Bez úvěru 300


Úvěr 300 tisíc korun na nové bydlení pro manžele do věku 36 let, administrovaný Státním fondem rozvoje bydlení (SFRB), není v roce 2012 rovněž poskytován. Fond na něj nemá prostředky.

Úvěr byl poskytován s úrokovou sazbou 2 % ročně, mladým manželům často pomohl dosáhnout na 100% hypotéky, nebo pokrýt dodatečné výdaje. V minulém roce byly prostředky určené na úvěr 300 vyčerpány již během prvních dvou měsíců roku, tak vysoký byl o tento úvěr zájem.


Daňový odpočet zůstává


Výhodou, která u vlastního bydlení zatím zůstala, je daňová úleva. Částku zaplacenou na úrocích z hypotečního úvěru (i z úvěru ze stavebního spoření) na financování bytových potřeb, lze odečíst ze základu daně z příjmu fyzických osob a to až do výše 300.000 Kč ročně.

Kolik dostanete od státu zpátky, si můžete vypočítat pomocí naší rozšířené verze mzdové kalkulačky. Stačí zadat váš příjem a sumu, kterou jste za rok 2011 zaplatili bankám a spořitelnám na úrocích.

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ